SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska inicirati formiranje fonda za prikupljanje novca za tužbe protiv visokih predstavnika koji su, obavljajući tu funkciju, između ostalog, kršili Ustav i Dejtonski sporazum.

- Jedino nam preostaje da ih tužimo u njihovim zemljama, jer Srpska nema kapacitet da pokreće sporove na međunarodnim sudovima - rekao je Dodik. - Ipak, možemo da ih privatno tužimo.

On je dodao da je Skupština na sednici referisala na uporno kršenje Dejtonskog sporazuma i da je odbacila neustavna bonska ovlašćenja koja su koristili visoki predstavnici u BiH i time uticali na politički sistem u BiH.


PROČITAJTE JOŠ - Odluka Skupštine RS: OHR mora otići


- Tražimo da razgovaramo sa Federacijom BiH i drugim konstitutivnim narodima o tome kako reagovati na kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma - istakao je Milorad Dodik. - Ranije je naše suprotstavljanje pomenutim ovlašćenjima bila jeres, ali sada su stvoreni uslovi da kažemo jasno da ne možemo živeti u uslovima prevara, nametanja zakona, kršenja Ustava i međunarodnog prava i podmetanja visokog predstavnika.

On je naglasio da je bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, koji je preminuo, naneo mnogo zla u tom smislu.

- Posledice njegovog delovanja moraju biti otklonjene, jer ne možemo da tome damo legitimitet, što je i bila jedna od osnovnih ideja posebne sednice parlamenta - naveo je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je izrazio žaljenje što i opozicija nije učestvovala u završnom kreiranju zaključaka posebne sednice, iako im je to nuđeno.


PROČITAJTE JOŠ - Dodik: SAD su bile za referendum o nezavisnosti Srpske


- Zaprepašćuje da Srpska demokratska stranka (SDS) nije podržala odluku u kojoj se navodi da Narodna skupština zadužuje Vladu da uskoro donese zakon i rehabilituje sve žrtve neustavnog ponašanja visokih predstavnika u BiH - naveo je Dodik, koji je i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). - To govorim imajući u vidu da je najviše takvih žrtava, koje su neosnovano kažnjavane i koje su ostajale i bez posla, bilo upravo iz te partije.


On je ocenio da su na posebnoj sednici doneseni važni zaključci, i još jednom pozvao opoziciju u Srpskoj na zajedničko delovanje.


ANP SKINUT SA DNEVNOG REDA

SAVET ministara BiH na juče održanoj sednici nije raspravljao o Godišnjem nacionalnom planu za NATO (ANP), potvrdio je nakon sednice Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Kaže da su pojedini ministri hteli da ova tačka bude na dnevnom redu, međutim, odlučeno je da se ipak skine.