PARTIJA demokratskog progresa i Srpska demokratska stranka neće odustati od inicijative za izmene Poslovnika o radu Parlamenta BiH, a kako bi se nakon godinu dana formirale parlamentarne komisije i Parlament BiH započeo sa radom. Ovu inicijativu u SNSD nazivaju izdajom i nepovratno rušenje ustavne pozicije predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Branislav Borenović, predsednik PDP i poslanik u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti" da očekuje da prođe pomenuta inicijativa i da se nađe pred Parlamentom BiH u narednih desetak dana.

On kaže da ovo nema nikakve veze sa rušenjem ustavnih nadležnosti RS, već da poslanici PDP i SDS u Parlamentu BiH ne žele da budu neradnici kao poslanici SNSD i njihovi koalicioni partneri.

- Ne želimo da primamo platu, a ništa ne radimo kao što to rade iz SNSD i njihovi partneri. To je velika bruka i sramota, i još na to pozivaju da se ne radi - ističe Borenović.

On ističe da dok SNSD i njihovi politički partneri ne dođu pameti, do tada će poslanici SDS i PDP popuniti sva srpska mesta u šest komisija pa će tako on lično umesto u dve komisije biti u četiri, a što mu kaže nikako ne odgovara!

Pročitajte još - Nedeljko Čubrilović: Svađe i sukobe proterati iz parlamenta

- Suština izmena poslovnika je da se počne sa radom. Jedna trećina mesta u komisiji pripada Srbima i tako će i biti. Sramota je da poslanici iz SNSD, a koji koštaju građane po 120.000 maraka godišnje, zalažu se da se ne radi - poručuje Borenović.

Staša Košarac, predsedavajući Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH, kaže da usvajanje ovako predloženih izmena i dopuna Poslovnika drastično slabi poziciju srpskih poslanika iz RS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a posebno u stalnim komisijama Predstavničkog doma, u kojima bi Srbi bili u potpuno podređenom položaju.

Branislav Borenović / Staša Košarac /Foto D. Pozderović


- Iza ovog predloga se krije namera SDS i PDP, kao i njihovih šefova iz SDA, da daju legitimitet Savetu ministara u tehničkom mandatu i da što duže ostanu u ministarskim foteljama - ističe Košarac.

Košarac kaže da je izmena i dopuna poslovnika Parlamenta BiH nesprovodiva jer SDS i PDP, zajedno sa jednim poslanikom SDA iz Srpske, nemaju dovoljno pozicija da bi po poslovniku popunili jednu trećinu pozicija iz RS u svim stalnim komisijama Predstavničkog doma.

- Uopšte nas ne interesuje da li nas neko doživljava kao radnike ili kao neradnike. Uloga članova SNSD na zajedničkom nivou BiH je da poštujemo zaključke institucija RS i da radimo u interesu Srpske, a ne da razmišljamo šta će nam sarajevska čaršija - zaključuje Košarac.

ZAKLjUČAK

NARODNA skupština RS je u zaključcima usvojenim u utorak obavezala predstavnike RS u Predsedništvu BiH, u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i u Savetu ministara, da ne učestvuju u menjanju Poslovnika o radu i drugih akata na način da se tim izmenama smanjuje broj predviđenih srpskih glasova i glasova iz Srpske za donošenje odluka iz njihove nadležnosti.