Pojedini vlasnici nekretnina u glavnom gradu Srpske izbegavaju prijavljivanje imovine, a da bi se to menjalo danas je pokrenuta medijska kampanja pod nazivom "Za svoj grad".

Cilj kampanje je povećanje prihoda od poreza na nepokretnosti, s obzirom na to da se procenjuje da od 20 do 30 odsto vlasnika nekretnina nije prijavilo svoju imovinu.


Ovom kampanjom se želi probudi svest o tome da prikupljeni novac od poreza na nepokretnosti, kao izvorni prihod svake lokalne zajednice, ima veliki značaj na život svakog pojedinca, od stvaranja bolje infrastrukture, uslova u školama i mnogih drugih oblasti koje se direktno dotiču života svih 200.000 stanovnika Banjaluke -najvećeg grada Srpske.


- Medijskom kampanjom želimo skrenuti pažnju građanima na zakonsku obavezu plaćanja ovog poreza iz kojeg se finansira izgradnja i održavanje različitih komunalnih i infrastrukturnih objekata, navode iz Odelenja za finansije.


Iz gradskog Odelenja za finansije navode da bi od poreza na nepokretnosti iduće godine moglo biti prikupljeno 10 miliona KM.


Oni ističu da prihod sve više raste iz godine u godinu, te da je prošle godine za 23 odsto ostvaren veći prihod nego godinu ranije, a, prema aktuelnim pokazateljima, trend rasta je zadržan i u ovoj godini.


PROČITAJTE JOŠ -
Dodik: OHR nametao rešenja na štetu Srba

- Trend rasta je nastavljen, pa je za 10 meseci ove godine od poreza na nepokretnosti prikupljeno 7,7 miliona KM, s tim da se očekuje da bi do kraja godine trebalo dostići 9,2 miliona KM, ističu iz Odelenja za finansije.


Iz ovog odelenja navode da je u nastojanju da se povećaju prihodi od poreza ove godine pokrenut i pilot-projekat pod nazivom "Širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti".
Cilj ovog projekta je povećanje naplate prihoda od poreza na nepokretnosti, ali bez povećavanja poreskih stopa, a uz podizanje svesti obveznika o značaju prijavljivanja nepokretnosti i plaćanja poreza.

Iz Gradske uprave navode da se prvi put od uvođenja poreza na nepokretnosti, na izabranim katastarskim opštinama, pravna i fizička lica, za koje se veruje da nisu prijavili nekretnine, obaveštavaju o zakonskoj obavezi plaćanja ovog porez i upisa u Fiskalni registar.