Sud oslobodio Lijanoviće

O. MATAVULj

subota, 09. 11. 2019. u 07:15

Суд ослободио Лијановиће

Jerko Lijanović - Foto Avaz

U apelacionom odeljenju Suda BiH pala najveća optužnica za finansijski kriminal. Bez krivice i osmorica optuženih za organizovanu utaju poreza i pranje para

APELACIONO odeljenje Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu Jerku Ivankoviću Lijanoviću, bivšem ministru u Vladi FBiH i lideru stranke Radom za boljitak, i osmorici optuženih za organizovani kriminal, utaje poreza i pranje novca.

Pored Jerka, posle ponovljenog suđenja, krivice je oslobođen i njegov brat Slavo Ivanković Lijanović, obojica suvlasnici kompanije "Lijanović". Zatim, nekadašnji ministar trgovine FBiH Mirsad Bahilj, Jozo Slišković, Mirjana Šakota, Miroslav Čolak, Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić. Time je pala "najveća optužnica za finansijski kriminal u istoriji BiH", kako su je nazivali u Tužilaštvu BiH.

Radi se o predmetu "Meso", koji je pokrenut 2014. godine kada su u velikoj akciji SIPA i Tužilaštva BiH uhapšeni članovi porodice Lijanović i njihovi saradnici. Optužnicom Tužilaštva BiH njima je na teret stavljeno da su počinili krivična dela organizovanog kriminala, pranja novca, utaje poreza, i krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga ili isprava kojima su oštetili budžet BiH za 13,6 miliona maraka.

U prvostepenom postupku Jerko je osuđen na 12 godina zatvora, uz novčanu kaznu od 50.000 KM. Slavo je osuđen na 10 godina i 30.000 KM, dok je njihov brat Jozo oslobođen krivice. Bahilj i Slišković dobili su po pet godina i deset meseci, Šakota i Čolak po pet godina, a Mikulić, Kvesić i Galić po tri godine zatvora.

Pročitajte još: Za Lijanoviće 22 godine zatvora!

Presudom su bile obuhvaćene i firme "Farmko", koja je novčano kažnjena sa dva miliona maraka, firma "Farmer" sa 800.000 KM i "Optimum" sa 200.000 KM. Osim zatvorske kazne, Jerku je oduzeta i protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 1.474.900 KM, a Čolaku od čak šest miliona KM.

Međutim, Apelaciono veće Suda BiH je 30. maja uvažilo žalbe branilaca optuženih i prvostepena presuda je ukinuta, a postupak vraćen na novo suđenje Apelacionom odeljenju Suda BiH.

SMANjENjE KAZNE

JERKO Ivanković Lijanović je u Kantonalnom sudu u Tuzli prošle godine osuđen na devet godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja u vezi sa nezakonitim dodelama podsticaja poljoprivrednicima u FBiH. Nakon žalbe Vrhovni sud FBiH je kaznu smanjio na sedam godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije