Srbi iz okoline Bihaća: Branićemo telima grobove predaka!

S. MIŠLjENOVIĆ

subota, 09. 11. 2019. u 13:50

Срби из околине Бихаћа: Бранићемо телима гробове предака!

Policija FBiH sprovodi migrante u Bihaću Foto cazinnet

Srbi iz Federacije BiH ne prihvataju odluku da se u selu Lipa pravi migrantski kamp. Radanović: Na silu odgovaramo silom. Neka nas uhapse, ali od borbe ne odustajemo

MIGRANTI iz Bihaća ne smeju biti prebačeni u srpsko selo Lipa. Vlasti Bihaća moraju promeniti odluku i pronaći drugu lokaciju za kamp. Ukoliko pokušaju migrante da prebace prema selu Lipa spremni smo da blokiramo sve putne pravce od Bihaća prema tom selu, poručuju predstavnici Srba iz Federacije BiH.Kako kažu, za "Novosti", Srbi se uveliko mobilišu i dogovaraju kako da odbrane svoja ognjišta i sela i da spreče da postanu lokacija za migrante!

- Već imamo više od stotinu ljudi koji čekaju samo znak da blokiraju puteve. Svaki dan nam se javlja sve više Srba. Nećemo dopustiti da 5.000 migranata iz Avganistana, Pakistana i Sirije dođu na grobove naših predaka. Branićemo grobove našim telima. Na silu ćemo odgovoriti silom. Neka nas policija Federacije BiH i hapsi, ali ne damo da srpska ognjišta postanu kampovi za migrante.

Pročitajte još: Proterali Srbe, pa na njihova ognjišta dovode migrante: Na meti selo kraj Bihaća

Isti dan kad policija FBiH krene sa prebacivanjem migranata autobusima blokiraćemo puteve - kaže Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

On kaže da im preostaje jedino da se blokadama i građanskim otporom stane u kraj samovolji vlasti u Federaciji BiH.

- U Sarajevu su osmislili plan da teritoriju u Federaciji BiH, gde spadaju opštine Petrovac, Grahovo, Drvar i Glamoč sa okolnim selima, a gde živi oko 25.000 Srba, nasele migrantima. Ovo je kraj gde živi najviše Srba u Federaciji i baš su locirali tu teritoriju za kampove migranata. To nije slučajno - ističe Radanović.

PODRŠKA IZ SRPSKE PODRŠKA Srbima iz Federacije BiH, stiže i iz RS. Nenad Stevandić, predsednik Srpskog kluba u PBiH, kaže da podržava borbu Srba da zaštite svoja vekovna ognjišta. - Sada se vidi kako radi Savet ministara BiH u tehničkom mandatu i kako srpski predstavnici koji evo već godinu dana nakon isteka mandata sede u foteljama i "štite" Srbe u FBiH - kaže Stevandić.

Predsednik Saveza srpskih udruženja FBiH Brane Pećanac kaže da Srbi neće odustati od borbe za svoju teritoriju.

- Gradsko veće u Bihaću davanjem saglasnosti da na lokaciji Lipa bude formiran privremeni prihvatni centar za migrante direktno je narušilo Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak i integraciju izbeglog stanovništva - pojašnjava Pećanac.

On kaže i da Odluka Gradskog veća Bihać podleže i krivičnoj odgovornosti jer je u članu 178. Krivičnog zakona navedeno da će biti krivično gonjen svako ko bi narušio i onemogućio povratak stanovništva na svoja ognjišta, a već je i otišla krivična prijava sudovima protiv rukovodilaca Bihaća.

Podrška stiže i iz Opštine Istočni Drvar u RS. Predsednik Skupštine opštine Duško Agić kaže da bi prebacivanje migranata na to područje dovelo do iseljavanja Srba, što je nekima izgleda cilj.

- Iako smo opština u Srpskoj dajemo punu podršku Srbima koji ne žele da migranti budu prebačeni iz Bihaća u srpsko selo Lipa - kaže Agić.

MUKE POVRATNIKA

DUŠKO Agić ističe da su Srbi u FBiH stalno izloženi nedaćama i da se muke koje godinama proživljavaju stalno ponavljaju.

- Izgleda da je jedini problem što smo Srbi i što pripadamo entitetu u kojem smo svedeni na statističku grešku. Federalne vlasti svakodnevno vrše torturu nad povratnicima - rekao je Agić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Slobodan - Boda

09.11.2019. 14:37

Uz duzno postovanje, ali ovo je cista islamizacija. Svakako treba pomoci ljudima koji su ne bez muke (pretpostavljam) krenuli iz svojih drzava na ovako dalek put, ali treba da ostanu u okruzenju (medju muslimanima) koje im nije strano i kojem oni nisu strani.. Pitam se jos na osnovu cega vlasti BiH naseljavaju ove izbeglice? Da li se dobili drzavljanstvo, azil ili ?

Krkan

09.11.2019. 20:58

@Slobodan - Boda - Samo se ti pitaj ali slabo kontas. Ove izbjeglice dolaze iz Srbije.

Prellee

09.11.2019. 14:46

Bošnjaci uvijek imaju veliku dušu kd treba dati drugima a Srbima uzeti. Srbi su uvijek bili ti koji su trebali na svoj račun da rješavaju tuđi problem. Kad imaju morala i razumjevanja neka daju svoje selo, svoju imovinu a ne ovako.

Чеда

09.11.2019. 15:15

Што терају њихове у српска села? Где је та љубав према муслиманима? Или је сва представа 90-тих била због новца и оружија?

драгана

09.11.2019. 19:12

@Чеда - Pa nije to ljubav,nego politika,podržana od naših vekovnih "prijatelja" sa Zapada.Ali,u vrlo smo frustrirajućem položaju. Pola nacije živi na "prijateljskom" hlebu, a polovina ovde stavljena u ovaj položaj.

драгана

09.11.2019. 19:15

Ne dajmo,Srbadijo,svoje-srspku imovinu i zemlju.Ko ih je zvao,neka ih gosti u svojoj kući i od svoga hleba.

Pa ih vi i dalje tetošite i titrajte im

09.11.2019. 19:15

muslimani pa bošnjaci, a ustvari poturice- izrodi. I naravno da će sve učiniti da nas zatru, kad su već započeli njihovi prađedovi. Mi, Srbi, smo nepismeni. Školujte decu pa u borbu za opstanak!