Na platou Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semberije" u Bijeljini je organizovan tradicionalni Mitrovdanski vašar, koji je okupio brojne izlagače iz RS, Srbije i regiona, koji se bave izradom rukotvorina, proizvodnjom meda, voća, povrća i cveća, te ljubitelje konja i pernatih životinja.


Posebna atrakcija Mitrovdanskog vašara je takmičenje u spremanju svadbarskog kupusa u glinenim posudama.


- Ova manifestacija ima dugu tradiciju i na ovaj način želimo sačuvati stare narodne običaje, ali i da upoznamo mlade generacije koje su zarobljene tehničkom inovacijama, kako su nekada izrađivani predmeti u kućnoj radinosti - kaže Predrag Mićić iz preduzeća "Grad" organizatora ove manifestacije.


Milun Tošić(85) inicijator organizacije "Kupusijade" u Mrčajevcima i ove godine je stigao u Bijeljinu, da pomogne i posavetuje takmičare na semberskoj "Kupusijadi".


Pročitajte još: Na "Kupusijadi" 100.000 ljudi


- Predstavljam "Kupusijadu" u Zapadnoj Srbiji i čačanskoj regiji,a već četvrti put sam i u Bijeljini na ovoj manifestaciji. Kupusijada u Mrčajevcima okupi svake godine po 150.000 posetilaca, i na njoj se pojede šest vagona kupusa - kaže Milun Tošić, i dodaje da se nada da će i semberska Kupusijada uskoro imati regionalni karakter.Pored spremanja svadbarskog kupusa, posebna atrakcija vašara je bila smotra kočija i defile gradskim ulicama, sve do zgrade gradske uprave u centru Bijeljine.