Slava ljubavi, viteštvu, dobroti: „Vizantika“ donela duh srednjeg veka i renesanse u Bijeljinu

V. Mitrić

08. 11. 2019. u 12:32

Слава љубави, витештву, доброти: „Византика“ донела дух средњег века и ренесансе у Бијељину

Foto V. Mitrić

Ansambl čini 10 članova koji osim vokalne interpretacije, promovišu stare instrumente poput laute i zurle

Ansambl „Vizantika“ (VisAntiqua) iz Beograda, koji izvodi ranu muziku iz perioda srednjeg veka, renesanse i baroka, nastupio je u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini u okviru 26. manifestacije „Višnjićevi dani“, predstavljajući uglavnom muziku koja je nastala na prostoru zapadne Evrope.

Umetnički rukovodilac Ansambla Jelena Teofilović izjavila je, pre nastupa, da im je čast što nastupaju u zdanju kakvo je Eparhijski kulturni centar, kao i da su srećni što će po prvi put podeliti svoju muzičku interpretaciju sa bijeljinskom publikom.

- Srednjevekovni repertoar sastoji se uglavnom od kompozicija anonimnih autora, ali trudimo se da izvodimo i nekolicinu pesama koje su nastale na našim područjima, a zapisale su ih starije kolege i izvodili umetnici poput Vere Zloković i Zorke Vasiljević. To su pesme viteštva, junaštva, pesme koje slave ljubav, dobrotu i plemenitost – naglasila je Teofilovićeva.

Teofilovićeva je istakla da ansambl čini 10 članova koji osim vokalne interpretacije, promovišu stare instrumente poput laute i zurle.

Pročitajte još - Vitezovi u Despotovcu se borili za dah (Foto)

Predstavnik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Bijeljine Ognjen Vujičić naveo je da „Prosvjeta“ organizovanjem ovakvih koncerata želi da održi veze sa tradicijom, ali i da Bijeljincima predstavi muzičke sastave kakve do sada nisu imali priliku da čuju.

- „Prosvjeta“ je društvo kojem ne manjka entuzijazma, ljudi i ideja. Drago nam je da u publici vidimo i nastavnike i učenike koji će nastaviti da šire ideju „Višnjićevih dana“. Svet danas sigurno izgleda drugačije nego 1902. godine kada je „Prosvjeta“ osnovana, ali naši odbori u oko 50 mesta u BiH i šire, sigurno će pomoći u promovisanju kulture i pravih vrednosti – dodao je Vujičić.

Foto V. Mitrić

Ansambl za ranu muziku „Vizantika“ (VisAntiqua) nastupio je do sada širom Srbije, zatim u Republici Srpskoj, Italiji i Hrvatskoj. Osnovali su ga tadašnji učenici Odseka za ranu muziku Muzičke škole „Josip Slavenski“ iz Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije