Komentar: Iz Valentina progovara Bakir

Srđan Mišljenović

08. 11. 2019. u 12:09

Коментар: Из Валентина проговара Бакир

Srđan Mišljenović

Incko doliva ulje na vatru u BiH, a iz Srpske mu poručuju da ubuduće očekuju izveštaje o njegovom radu. Incka boli što BiH neće postati članica EU sve dok visoki predstavnik sedi u Sarajevu

JOŠ jednu u nizu neistina na račun Republike Srpske visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izneo je pred Savetom bezbednosti UN. Zapretio je kažnjavanjem ako se bude negirao genocid u Srebrenici. Naravno, zapretio je Republici Srpskoj, koja već ima formiranu vlast godinu dana, a eto, nije se setio da kaže da u Federaciji BiH nije formiran nijedan nivo vlasti.

Nije se setio, ili je namerno zaboravio, da prvo osudi deklaraciju SDA kojom se razbija već razbijena BiH, ali je znao da prvo osudi sednicu Narodne skupštine na ovu temu, koja još nije ni održana i već je problem.


PROČITAJTE JOŠ:
Dodik osuo paljbu po Incku i optužio ga za obmanu: Degutantno je i smešno šta on govori

Pošto su čuli Incka u Savetu bezbednosti UN, iz Republike Srpske su mu poručili da iz njega progovara Bakir Izetbegović. Isti je ton i retorika, samo je slika drugačija!

Vlada Republike Srpske, na veliku žalost Incka i bošnjačkog političkog vrha, takođe redovno šalje izveštaje Savetu bezbednosti UN. Zahvaljujući pre svega Rusiji, ovi izveštaji se tamo čuju. U Srpskoj jasno objašnjavaju zašto BiH nema vlasti i ko blokira formiranje, to su Bakir i SDA. Posebno se ističe, a što Incka boli, kako BiH nikada neće postati članica Evropske unije sve dok visoki predstavnik sedi u Sarajevu.

To je činjenica i tako je zapisano. O zatvaranju OHR i odlasku iz BiH, gle čuda, Incko pred Savetom bezbednosti ne priča mnogo. Ali zato se upušta u priču o NATO integracijama. Stav Srpske je već poznat - vojna neutralnost. Ko hoće, to prihvati, a ko neće, nema mu pomoći.

Poslednji nastup Incka je definitivno dolio ulje na vatru u BiH, a iz Srpske mu poručuju da ubuduće očekuju izveštaje o njegovom radu. Ovo je zvanično deo Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma. Podsećaju ga i da je njegov posao da štiti slovo "Dejtona", a za to je plaćen "samo" desetak hiljada evra mesečno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije