Proterali Srbe, pa na njihova ognjišta dovode migrante: Na meti selo kraj Bihaća

S. Mišljenović

07. 11. 2019. u 07:15

Протерали Србе, па на њихова огњишта доводе мигранте: На мети село крај Бихаћа

Azilanti masovno dolaze u BiH,Foto Avaz

Nastavljaju se pokušaji u Federaciji BiH da migranti nasele srpska ognjišta

GRADSKE vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona ne odustaju od namere da oko 3.000 migranata prebace sa svog područja na ona koja su vekovima bila srpska. Sada je meta selo Lipa, koje je udaljeno dvadesetak kilometra od Bihaća, a gde su Srbi živeli sve do poslednjeg rata, kada su proterani. Realizacija tog plana je neprihvatljiva za Srbe u Federaciji BiH i poručuju vlastima u FBiH, ali i Bihaću, da kada su Srbi koji su proterani iz Lipa tražili da se vrate i da im se obezbede putevi i električna energija, vlasti Bihaća su to odbile da urade, a sada na njihova ognjišta žele da nasele migrante iz Pakistana, Sirije, Avganistana, Iraka.

Pročitajte još:Popis srpskih žrtava na više od 1.000 strana privodi se kraju

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH zbog ovoga je već podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu FBiH protiv gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića i predsedavajućeg Gradskog veća Davora Župe.

Predsednik Odbora Đorđe Radanović kaže, za "Novosti", da su informisani da je zakazana vanredna sednica Skupštine grada Bihaća sa samo jednom tačkom dnevnog reda, premeštanje migranata u srpsko selo Lipa.

Pročitajte još: Nema pravde ni posle pobede na sudu: Milorad 13 godina čeka da mu Federacija BiH plati odštetu

On je istakao da je Odbor od Tužilaštva zatražio da bude ispitan Župa, kao i Fazlić zbog zakazivanja skupštine i najave da će migranti biti premešteni u selo Lipa.

Radanović je istakao da Krivični zakon FBiH u članu 178 definiše krivično delo protivpravno onemogućavanje povratka izbeglih lica.

Prema njegovim rečima, Odbor za zaštitu Srba u FBiH i ranije je u više navrata upozoravao da se time direktno krši Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Oko 250 preratnih stanovnika Lipe i okolnih sela srpske nacionalnosti izrazilo je želju da se vrati u selo Lipa, ali im za to nikada nisu obezbeđeni osnovni preduslovi - električna energija i komunalni uslovi, i taj spisak se nalazi u posedu Odbora - tvrdi Radanović.

Đorđe Radanović,Foto D. Pozderović

Prema njegovom mišljenju, smeštanjem migranata u selo koje je pre rata bilo etnički potpuno srpsko, i u okolna sela Gorjevac, Dubovsko, Teočak i Suvaja Gornja koja su, takođe, bila etnički srpska, došlo bi do krivičnog dela.

Da su gradske vlasti Bihaća pod velikim pritiskom, videlo se i iz nedavne posete Johana Satlera, šefa delegacije EU u BiH, koji je zatražio zatvaranje kampa "Vučijak" u Bihaću, jer su u njemu nehumani uslovi.

Inače, već mesecima vlasti u Federaciji BiH pokušavaju da prebace migrante koji se već dve godine nalaze na širem području Bihaća, ali i u samom gradskom jezgru.

Selo Lipa,Foto "Jutjub"

PRITISAK

ŽESTOKOM reakcijom institucija RS, koje su pružile maksimalnu podršku Srbima u Federaciji BiH i najavljenim blokadama putnih pravaca Bihać - Petrovac, već je sprečeno prebacivanje migranata iz Bihaća na lokaciju Medeno polje kod Petrovca, ali očigledno da će se nastaviti pritisak da se migranti nasele na srpska ognjišta.

CILjAJU SRPSKE OPŠTINE

ZA sada vlasti u FBiH kao nove lokacije za migrante prvenstveno ciljaju područja gde su pre rata živeli Srbi, odnosno područja opština u FBiH poput Petrovca, Drvara, Grahova i Glamoča, gde su se Srbi vratili nakon rata i gde su većinsko stanovništvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Hrvoje

07.11.2019. 10:30

A u čemu je problem? Srbi iz Hrvatske su, kad su migranti počeli stizati, rekli da bi im vrlo rado prepustili svoja "vekovna ognjišta". To su napravili ne iz dobra srca, nego da napakoste nama Hrvatima po sistemu: "Ako vam nismo bili dobro mi, evo vam onda neki tamo Muslimani". Prema tome, zašto je sada problem ako država daje srpske kuće tim migrantima u BiH?

R. Srpska

09.11.2019. 21:50

@Hrvoje - @ Hrvoje I vi masovno napuštate svoja ne " vjekovna" no "tisućljetnja" ognjišta odlazeći u Irsku a da se nikada više ne vratite. Kakav je onda problem da se islamski migranti naseljavaju kod vas kad sve pusto ostaje ?

dupli standardi

07.11.2019. 10:33

I ovo nije promena etničke strukture a naseljavanje Indusa u Indiji u pokrajini Kašmir je nedopustivo? Da nismo malo licemerni o veliki slobodni svete?

milan

07.11.2019. 11:01

Muslimani su faktor nestabilnosti u Evropi. Tu nikada nisu ziveli, tu su uljezi. Istorijski propust treba ispraviti dok se jos moze.