Prvi obaveštajac ipak ostaje bez diplome: Inspektorat promenio raniji zaključak

S.M.

06. 11. 2019. u 16:24

Први обавештајац ипак остаје без дипломе: Инспекторат променио ранији закључак

Foto: faktor.ba

Univerzitet za poslovne studije sada ima obavezu da uđe u proceduru sprovođnja rešenja
Inspektorat Republike Srpske uputio je Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci obaveštenje da je povukao svoj raniji zaključak o odgađanju sprovođenja rešenja republičkog prosvjetnog inspektora kojim je ovoj visokoškolskoj ustanovi dat nalog da poništi diplomu Osmana Mehmedagića Osmice direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, potvrđeno je u Inspektoratu RS.


Portparol Inspektorata Republike Srpske Duška Makivić istakla je da Univerzitet za poslovne studije najpre treba da zaprimi odluku Inspektorata da je povukao svoj zaključak čime je rešenje republičkog prosvetnog inspektora ponovo postalo izvršno.


– Univerzitet za poslovne studije sada ima obavezu da uđe u proceduru sprovođnja rešenja. Rok za to počinje da teče od dana prijema obaveštenja da je povučen zaključak Inspektorata, rekla je Makivićeva.

Inspektorat Republike Srpske oglasio je ništavim ranije doneseni zaključak kojim je dozvoljeno odgađanje sprovođenja rešenja republičkog prosvetnog inspektora na osnovu saznanja da je Okružni sud u Banjaluci odbacio predlog punomoćnika Univerziteta za poslovne studije za odgađanje sprovođenja ovog rešenja. Punomoćnik ovog univerziteta je podnio Inspektoratu zahtev za odgađanje sprovođenja rešenja republičkog prosvetnog inspektora do okončanja upravnog spora pred sudom protiv drugostepenog rešenja Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a istovremeno se sa identičnim zahtjevom obratio i Okružnom sudu. Inspektorat je, s obzirom na to da nije imao saznanja da je isti zahtev upućen i sudu, prvobitno donio zaključak kojim je dozvoljeno odgađanje sprovođenja rešenja do okončanja upravnog spora. Nakon što je utvrđeno da je sud odbacio predlog za odgađanje sprovođenje rešenja Inspektorat je proglasio ništavim ranije doneseni zaključak.

PROČITAJTE JOŠ: Perica Stanić prvi na rang listi za direktora SIPA


Inače Osman Mehmedagić Osmica je jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića i godinama je neprikosnoveni direktor OBA BiH. Uz njegovo ime do sada su se vezale brojne afere. Od prisluškivanja zvaničnika Srbije i Hrvatske pa do sumnjive diplome, koju nije želio da pokaže javnosti.

Osmica je u BiH poznast i po tome što je tokom rata bio obezbeđenje Aliji Izetbegoviću, a dovođen je i u vezu sa zločinima nad Srbima.


NEDOSTACI


Inspekcija je u avgustu mesecu utvrdila da na čak 14 prijava za polaganje ispita Osmice postoje nedostaci. Skoro ni na jednoj prijavi nije naveden datum polaganja ispita, ne nekim prijavama nisu ispunjeni ni podaci koje treba napisati profesor, kao ni koliko puta je polagan ispit.Inspekcijskim pregledom je utvrđeno da postoje i nedostaci u prijavnim i semestralnim listovima. – Na osnovu svega navedenog evidentno je da je prilikom upisa studenta, pa nadalje došlo do povrede zakona, statuta i privilnika o ispitima i načinu vođenja evidencija na univerzitetu. Ti propusti su takve prirode da dovode do nalaganja rektoru Univerziteta da poništi diplomu Mehmedagića, koja je izdata 21. septembra 2007. godine – navedeno je u rešenju za poništavanje diplome.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije