VRHOVNI sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Dejana Markovića (24) iz Teslića na 13 godina zatvora zbog ubistva sugrađanina Milana Ilinčića (38), kojeg je čakijom izbo po grudima i telu.

Pročitajte još:Uhapšen sin nekadašnjeg ministra i potpredsednika vlade RS: Predstavljao se kao advokat i varao građane

Presuda je izrečena nakon što je Vrhovni sud, kao neosnovane, odbio žalbe tužilaštva i odbrane na prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Doboju.

Pročitajte još: Zbog ove “gej torbe” huligani čoveku usred Beograda izbili tri zuba (FOTO)

Tužilaštvo je žalbom tražilo da se Markoviću izrekne stroža kazna. Odbrana se žalila na povrede krivičnog postupka, tražeći ukidanje prvostepene presude ili smanjenje kazne.

- Žalbe su odbijene kao neosnove i prvostepena presuda je u potpunosti potvrđena - navodi Vrhovni sud RS.

Zločin se dogodio 5. avgusta prošle godine oko 00.50 tokom održavanja zbora kod manastira Liplje. Ubistvu je prethodila svađa Markovića i Ilinčića pored točilice za pivo, ispod jednog od šatora. Svađa se ubrzo pretvorila u krvavi napad u kojem je Marković čakijom nasrnuo na Ilinčića i više puta ga izbo po telu.

Milan Ilinčić

U potvrđenoj presudi se navodi da je Marković ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, odnosno u stanju teškog pijanstva. Nakon hapšenja izmerena mu je koncentracija od 2,34 promila alkohola u krvi.

- U nameri da ga liši života Marković je nožem na preklapanje, sa oštricom dugačkom 8,5 centimetara, zamahnuo prema Ilinčiću. Zadao mu je više uboda po grudnom košu i telu, nanevši mu više ubodnih rana od kojih je Ilinčić podlegao na licu mesta usled unutrašnjeg iskrvarenja iz grudne aorte - navodi se u presudi.

U izrečenu kaznu od 13 godina zatvora Markoviću je uračunato vreme provedeno u pritvoru od 5. avgusta prošle godine. Odlukom suda mera pritvora mu je produžena, a istovremeno je oslobođen plaćanja sudskih troškova koji padaju na teret budžetskih korisnika.

Manastir Liplje

IZBO, PA SPASAO PRIJATELjA

DEJAN Marković je ranije uslovno osuđen jer je nožem izbo prijatelja Darka P. (33), s kojim je celu noć pio. Na putu kući su se posvađali pa je nožem izbo prijatelja po stomaku, grudnom košu i ruci. Iako teško ranjen Darko nije otišao u bolnicu, već kući, a spasen je zahvaljujući Markoviću koji se sam prijavio policiji.