SLOBODANKA Todorić (52), teško obolela radnica derventskih sestrinskih fabrika obuće "Amike" i "Relaks Bosne", koje su pod jednim krovom, u jeku svoje borbe za život, na nezakonit način je ostala bez posla i osiguranja. Bahatom poslodavcu inspekcija rada naložila je da radnicu vrati na posao u roku od osam dana, a sledi i kazna za poslodavca i odgovorno lice.

Ovo stoji u rešenju područne kancelarije Inspektorata rada u Doboju, čiji je sadržaj "Novostima" potvrdio i Mladen Todorić, suprug žene čiji je slučaj dospeo u žižu javnosti i mnoge podigao na noge.

Pročitajte još - Dobila otkaz u jeku borbe za život, a sada Slobodanku vraćaju na posao

- U vezi sa zahtevom u kojem ukazujete na tešku situaciju u kojoj se našla vaša supruga koja je teško obolela i kojoj je nakon toga utvrđen prestanak radnog odnosa kod poslodavca "Relaks Bosna" d.o.o. Derventa, obaveštavamo vas da je izvršen vanredni inspecijski nadzor kod poslodavca - stoji u rešenju inspekcije. - Utvrđeno je da sa radnicom Slobodankom Todorić poslodavac nije zaključio ugovor o radu na određeno vreme u skladu sa Zakonom o radu. Rešenjem od 26. oktobra 2019. je naloženo da se utvrđene nepravilnosti uklone u roku od osam dana od dana prijema rešenja.

U rešenju inspekcije naglašeno je da će protiv pravnog i odgovornog lica biti preduzete mere u skladu sa zakonom.

Pročitajte još - “Nadala sam se da neće biti tako bezdušni”: Teško bolesna Slobodanka dobila otkaz u jeku borbe za život

Vanredni nadzor inspekcije je, prema rečima Mladena Todorića, pokazao osnovanim pisanje "Novosti" i drugih medija da je njegova supruga žrtva sramne kombinatorike dveju sestrinskih italijanskih firmi, "Amike" i "Relaks Bosne". Bez posla i osiguranja ostala je posle poslodavčevog "papirnog prebačaja", nakon ukupno tri godine i gotovo dva meseca rada na određeno vreme, sa istim šefovima i za istim mašinama.

Firme "Amika" i "Relaks Bosna" Foto N. Đurić


To je, od aprila teško obeleloj Todorićevoj, sa četiri teške operacije i izvađenim bubregom, saopštila šefica, telefonom u noći 30. septembra.

Od tada su, alarmirajući javnost i mnogobrojne institucije, u borbu krenuli suprug radnice i predsednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

POBEDA PRAVDE

PREDSEDNIK Sindikata uprave RS Božo Marić u petak je izjavio, na improvizovanoj pres konferenciji održanoj ispred Vlade RS, simbolično u 5 do 12, da je slučaj teško bolesne radnice Slobodanke Todorić, koja je dobila otkaz usred lečenja od karcinom, a potom vraćena na posao, dokaz da mali čovek ima kome da se obrati u borbi za pravdu.

- Radnici u Republici Srpskoj nemaju vremena i ne treba ni minuta da trpe postupke loših poslodavaca, da svakog dana idu na posao sa strahom od otkaza - rekao je Marić.