Dogovoreni romski brak pred sudom: Mlada (12) htela da se uda, od mladoženjinih tražili i zlatni “Armani” prsten

O. MATAVULj

četvrtak, 31. 10. 2019. u 17:14

Договорени ромски брак пред судом: Млада (12) хтела да се уда, од младожењиних тражили и златни “Армани” прстен

Alija Alić, Mehmed Bosak i Ismet Bosak foto O.Matavulj

Negirali krivicu za trgovinu i obljubu deteta
ALIJA Alić (51) i Mehmed Bosak (47) iz Doboja u Okružnom sudu u Banjaluci negirali su krivicu za trgovinu detetom, dok je Mehmedov sin Ismet Bosak (19) negirao obljubu devojčice.

Radi se o slučaju "dogovorenog braka" između dve romske porodice, odnosno Alićeve 13-godišnje kćerke i optuženog Ismeta.

Tužilaštvo RS obojicu očeva tereti za trgovinu detetom, dok je "mladoženja" Ismet optužen za obljubu nad detetom mlađim od 15 godina, jer je s ”mladom” imao seksualne odnose.

Aliću, inače ocu 12 dece, na teret se stavlja da je sa Mehmedom Bosakom, koji ima 14 dece, pregovarao o prodaji ćerke. U istrazi se navodilo da je devojčicu prodao Mehmedu za 1.000 KM, nakon čega ju je Ismet odveo u Visoko i s njom imao seksualne odnose.

ŽRTVA ŽELELA BRAK SVI optuženi se brane sa slobode, koju ne uživa samo maloletna žrtva jer je, nakon otkrivanja celog slučaja, izdvojena iz porodice i smeštena u dom. Kuriozitet je da je u iskazu, koji je dala tokom istrage, tvrdila da ništa nije urađeno mimo njene volje, da je želela udaju za Ismeta, s kojim i dalje želi da živi.

Celi slučaj je otkriven na osnovu prijave koju su, kako saznajemo, policiji uputili članovi Alićeve porodice. Navodno su bili nezadovoljni cenom, pa su od Bosaka tražili da ih "dariva" zlatnim prstenom sa logom ”Armani”, te zemljište od 500 kvadrata.

Na upit sudije za prethodno saslušanje Svjetlane Marić trojica optuženih su negirali krivicu, dok je Mehmed dobacivao: "To je sve laž i prevara”, zbog čega je i upozoren.

PROČITAJTE JOŠ - SKANDALOZNA PRESUDA: Obljubio maloletnicu (13), ostala u drugom stanju, a sudija ga - OSLOBODIO!

Branioci optuženih, advokati Aleksandar Jokić i Vladimir Kovačević smatraju da je optužnica "preterana" i da nema elemenata krivičnog dela.

- Tu se radi o neotklonjivoj pravnoj zabludi. Optuženi su postupali u skladu sa svojim običajima, koji su stari hiljadama godina - rekao je Kovačević.

On se pozvao na sličan slučaj iz Srbije, gde je Apelacioni sud u Beogradu poništio osuđujuću presudu Višeg suda u Pančevu i optuženog oslobodio krivice za obljubu.

- U obrazloženju presude je navedeno da se radilo o neotklonjivoj pravnoj zabludi, koja optuženom nije mogla biti poznata, jer kod Roma vrede drugačija pravila. Ona su temeljena na običajnom pravu gde su radnje, za koje se terete, dozvoljene, pa čak i poželjne - istakao je Kovačević.