Mač koji je izvučen iz kamena u reci Vrbas u Banjaluci postao je tema svetskih medija, koji su ovo otkriće opisali kao "stvarni `Ekskalibur`", čuveni mač iz legendi o britanskom kralju Arturu.


"Foks njuz" piše da je iz Vrbasa kod Banjaluke izvučen mač star oko 700 godina i da istraživači pokušavaju da ustanove kako je ovo oružje uopšte završilo u kamenu na dnu reke.


Britanski "Dejli star" piše da su arheolozi ostali "zaprepašteni" kada su pronašli "stvarni `Ekskalibur`", te da je mač izvučen kao onaj u legendi o kralju Arturu, u kojoj žensko biće nazvano Dama od jezera nakon toga predaje mač u ruke novog kralja Engleske.


List navodi da je pronađeni mač "prilično stvaran" i da se procenjuje da potiče iz perioda između kraja 13. i polovine 15. veka.

PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Izvučen srednjovekovni mač iz Vrbasa


O otkriću u Vrbasu pisali su još neki mediji, uključujući britanski dnevni list "Dejli mejl".


"Dejli star" navodi da su se, nakon otkrića mača, korisnici društvenih mreža iz BiH našalili kako bi "onaj ko je izvukao mač iz kamena trebalo da postane lider zemlje".


Britanski list podseća da su ovakve opaske korisnika društvenih mreža povezane sa neuspehom političkih lidera da oforme vlast na nivou BiH, godinu dana nakon izbora.


Mač je iz Vrbasa izvučen 17. oktobra i biće izložen kao stalni eksponat u Muzeju Republike Srpske.