Na svečanosti istaknut značaj i uloga Skupštine u stvaranju Srpske. Odlukom predsednika Čubrilovića novac namenjen za proslave i svečanosti usmerava se u humanitarne, obrazovne i socijalne svrhe.

Rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da 28 godina postojanja i rada najviše zakonodavne institucije Srpske obeleži dostojanstveno i skromno u skladu sa ranije uspostavljenim principom da je novčana sredstva namenjena za ovakve svečanosti korisnije donirati u humantirane, obrazovne i socijalne svrhe.

Tako je 28. godišnjica postojanja Skupštine Srpske u četvrtak, 24. oktobra, u parlamentu obelžena svečanim prijemom i koktelom za narodne poslanike i predstavnike medijskih kuća koji izveštavaju iz Skupštine bez glamurozne svečanosti, visokih zvanica, brojnih gostiju i skupe trpeze.

Odlučeno je da se na ovaj način ostvare dodatne uštete kako bi se u narednom periodu mogle podržati nove humanitarne akcije i rad humanitarnih organizacija.

Predsednik parlamenta Nedeljko Čubrilović pozvao je na svečanosti poslanike vladajuće koalicije i opozicije da nastave da rade u interesu naroda i sačuvaju dignitet najviše zakonodavne institucije Srpske.

Pročitajte još - Čubrilović predsednik Skupštine RS

Čubrilović je istakao da je veoma važno obeležavati godišnjice rada Skupštine koja je donijela najvažnije odluke od suštinske važnosti za nastanak i jačanje Republike Srpske.

On je naglasio da je Narodna skupština, donoseći Ustav 28. februara 1992. godine, donijela najviši pravni i politički akt čime je utemeljen ustavnopravni poredak, obezbeđen okvir i garancija pravne sigurnosti, te postavljen osnov legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Podsećamo, odlukom predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović u parlamentu već nekoliko godina za redom nisu upriličiti tradicionalni novogodišnji prijemi za visoke zvanice iz političkog, javnog i kulturnog života Republike Srpske, a sredstva predviđena za tu namenu donirana su u humanitarne svrhe.

Pomoć parlamenta su dobili Udruženje za pomoć deci i omladini sa posebnim potrebama „Tračak nade“ iz Foče, Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka, Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske, Udruženje „Mrvice”, Srpsko pjevačko društvo „Sloga”, vrtić „Majka Hrabrost” Drvar, Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar sarajevski” i brojne druge organizacije, udruženja i pojedinci.

ODLUKE

Skupština srpskog naroda BiH proglašena je 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje Socijalističke Republike BiH. Poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili su Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obeležava kao Dan Republike. Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donela Ustav, kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.