KOALICIONI partneri SNSD i DNS na jučerašnjem sastanku u Banjaluci razgovarali su o problemima koji koče saradnju od završetka prošlih izbora. Iako nisu postigli konkretan dogovor i izgladili nesuglasice na terenu, iz oba tabora poručuju da su zadovoljni sastankom i da treba jačati i produbljivati odnose na realaciji SNSD-DNS.

Pročitajte još: Odnosi između DNS i SNSD zagladili, Dodik poručio: Ako odu sa Šarovićem, nema im mesta u vlasti!

Na sastanku je postignut dogovor da u narednih nekoliko dana još jednom sednu za sto i da se napravi konačan dogovor i javnosti predstave jasni zaključci do kojih su došli.

Predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka da nije sporna koaliciona saradnja ove političke partije i DNS u Republici Srpskoj, na nivou BiH, iako postoje određeni problemi na nižim nivoima.

Dodik je rekao da je cilj o svemu postići dogovor koji će biti održiv.

- Imali smo danas kvalitetan i otvoren razgovor - ocenio je Dodik.

SMENA KADROVA PREDSEDNIŠTVO DNS donelo je odluku 5. oktobra da zamrzne odnose sa SNSD dok se ne raščiste svi problemi između ove partije - DNS se našao na udaru SNSD odmah nakon održanih izbora, a epilog udara je smena nekoliko kadrova DNS sa rukovodećih mesta u RS, kao i cepanje ove stranke na dva dela.

On je naglasio da su SNSD, DNS i SP bili u centru političkih snaga koje su u poslednjih 20 godina sprovodile politike jačanja Republike Srpske.

Lider SNSD je rekao i da je dogovoreno da Vlada zaustavi sva imenovanja do konačnog dogovora.

- DNS pripada 17 funkcija i to nije sporno. Odavno nije bio ovako otvoren razgovor. Nije upitna zajednička saradnja na nivou RS i BiH i želimo da pravimo program saradnje i za lokalne izbore - rekao je Dodik.

U vezi sa imenovanjima, Dodik je pojasnio da ono što je dogovoreno nije upitno, ali da neće biti novih imenovanja kadrova po dubini pre nego što se o tome dogovore dve stranke.

Predsednik DNS Marko Pavić rekao je da su SNSD i DNS na sastanku zauzeli stav da treba jačati i produbljivati odnose dveju stranaka.

On je istakao da je sastanak rukovodstava DNS i SNSD protekao u duhu tolerancije i razumevanja, i da je razgovor bio konstruktivan, s ciljem da se demistifikuju i razreše mnogi uslovno rečeno problemi koji su opterećivali odnos dveju stranaka.

- Mnoge stvari smo jedni drugima rekli i uputili predloge kako da unapredimo život u Srpskoj, parlamentarni rad i rad na nivou BiH. Zaključili smo da sve bude sistematizovano i da iduće sedmice održimo sastanak u istom sastavu, i da pred javnost izađemo sa zaključcima - rekao je Pavić na konferenciji za novinare posle sastanka.

Na pitanje da li je DNS "odledio" delovanje u koalicionom sporazumu, Pavić je rekao da nije bilo reči o "zaleđivanju" nego o zaustavljanju, nakon čega je došlo do sastanka.