Trion tel radi po modelu Telemaha!

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 10. 2019. u 07:15

Трион тел ради по моделу Телемаха!
U Banjaluci primenjen sistem iz Federacije BiH sa postavljanjem nelegalne telekomunikacione mreže. Namera ove kompanije da svoju poziciju što više ojača kako bi infrastrukturu preko noći unovčila

NELEGALNA izgradnja telekomunikacionih mreža na području Republike Srpske ovih dana je u žiži interesovanja javnosti. Kao eklatantan primer kršenja zakona i nepoštovanja pravnog sistema RS u ovoj oblasti može se navesti primer banjalučkog operatera "Triontel". Navedeni operater je koristeći određene specijalne veze širio telekomunikacionu infrastrukturu ne pokazujući ni najmanju nameru da poštuje propise, i to preuzimajući biznis-model, već viđen u Federaciji BiH, prema kojem se ta infrastruktura postavlja munjevitom brzinom i to bez postojanja bilo kakvih dozvola nadležnih organa, tvrde, za "Novosti", izvori upoznati sa celom pričom i dodaju da je medijsko ukazivanje na ovu pojavu urodilo plodom, jer su gradske vlasti Banjaluke već preduzele aktivnosti na utvrđivanju stvarnog stanja u toj oblasti.


Takođe dodaju da ovakva i slična preduzeća, nelegalnim postavljanjem telekomunikacione infrastrukture, nastoje osnažiti svoju poziciju na tržištu sa glavnim ciljem da se što bolje pripreme za prodaju određenoj, većoj kompaniji.


Prema dobro obaveštenim izvorima, namera konkretno "Triontela" je da svoju nelegalnu infrastrukturu unovči, tako što će firmu kupiti kompanija "Telemah", a koja je na isti način svoju infrastrukturu postavila širom Federacije BiH.


Konkurencijsko veće BiH potvrdilo je u odgovorima "Novostima" da su "Telemah" i "Triontel" podneli zahtev za odobrenje koncentracije kao i zahtev za izuzeće sporazuma od zabrane konkurencije, sa napomenom da je ovaj proces u toku.


Takođe, izvori "Novosti" tvrde da je uvidom u javno dostupne finansijske izveštaje "Triontela" za 2016, 2017. i 2018. godinu vidljivo da firma "Triontel" već treću godinu zaredom posluje sa gubitkom.

Postavljanje telekomunikacione mreže


- Međutim, to ga očigledno ne sprečava da širi svoje poslovanje i pitanje je kako firma koja radi sa gubitkom širi svoju mrežu, i koji su im izvori finansiranja? Takođe, iz javno dostupnih izveštaja vidljivo je da su prosečne plate zaposlenih "Triontela" višestruko niže u odnosu na prosek plata u toj delatnosti, što može ukazivati da se radnici isplaćuju i na druge načine, čime bi mogli da se pozabave poreski organi - pitaju izvori "Novosti".

Iz uprave "Triontela" "Novostima" su odgovorili da kada se govori o optužbama za nelegalno postavljenu mrežu, propisi iz oblasti telekomunikacione infrastrukture donedavno nisu bili doneti, a sama ta oblast nije regulisana drugim propisima.


Pročitajte još: Nezakonito izgrađena telekomunikaciona mreža?


- Postavljanje infrastrukture vršili smo kao i svi operateri, uključujući, ali ne i ograničavajući se na "M:tel", "Blicnet", "Elta kabel" i ostale. Kao mlada kompanija, nemamo bilo kakve specijalne veze da bismo ih koristili. Nelegalno ne radimo bilo šta, pa tako i širenje optičke mreže. Ukoliko se desi da prekršimo bilo kakve propise, to smo spremni ispraviti u svakom trenutku odmah po saznanju za povredu bilo kojih zakonskih odredaba.

Konkurencijsko veće


MALE PLATE

O OPTUŽBAMA za loše poslovanje i male plate u "Triontelu" kažu da ne postoji poslovni subjekt koji može razvijati poslovanje i investirati značajna sredstva u opremu i razvojne projekte, i u takvim uslovima u prvim godinama poslovati pozitivno.

- Uprkos tome primanja naših zaposlenih su povećana. Mlad i motivisan tim u našoj kompaniji svestan je volje menadžmenta da će, nakon što se završi prvi investiocioni ciklus, a samim tim se povećaju i prihodi, prva stavka biti povećanje primanja zaposlenih - kažu u kompaniji "Triontel".


PONUDE ZA PRODAJU

O PRODAJI "Telemahu", u "Triontelu" kažu da zbog koncentracije tržišta u RS, tačnije kupovine niza operatera od pravnih lica povezanih sa "M:tel", pristigle su im ponude sa više strana.

- Do sada nismo dobili niti pristali na bilo koju ponudu obavezujućeg karaktera, kako za kupovinu, tako i za stratešku saradnju. Pravno smo lice koje je osnovano i posluje sa sedištem u Banjaluci, RS, te se samostalno razvijamo u skladu s vlastitim poslovnim planom i isključivo vlastitim kapitalom osnivača - ističu u "Triontelu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Istocno Sarajevo

23.10.2019. 22:44

mnogi od nas jedva cekamo da dodje Telemach da ove mesetare iz M tela ugase