NOVI DETALjI STRAVIČNOG POŽARA: Radnica umrla od gušenja

O. MATAVULj

22. 10. 2019. u 21:15

НОВИ ДЕТАЉИ СТРАВИЧНОГ ПОЖАРА: Радница умрла од гушења

Hitna pomoć ukazuje pomoć radnicima Foto D. Pozderović

U katastrofalnom požaru u firmi za preradu sunđera "Švam" poginula Mirjana Medan iz Banjaluke. Vatrenu stihiju izazvale elektroinstalacije u skladištu

U KATASTROFALNOM požaru, koji je u ponedeljak izbio u preduzeću za preradu i doradu sunđera "Švam" u banjalučkom naselju Lazarevo, poginula je dugogodišnja radnica te firme Mirjana Medan (64), potvrdilo je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Kako saznaju "Novosti", obudkcijom je utvrđeno da je nesrećna žena stradala usled gušenja dimom, da bi njeno telo potom u potpunosti izgorelo.


- Telo je bilo ugljenisano, ali su sve opekotine nastale postmortalno. Obudkcijom je utvrđeno da je stradala usled gušenja. Na telu nije bilo zaživotnih mehaničkih povreda koje bi ukazivale na bilo šta sumnjivo - rekao je izvor blizak istrazi.


Na zgarištu je u ponedeljak završen policijski uviđaj i prvi rezultati istrage ukazuju na to da su požar izazvale elektroinstalacije u skladištu firme. U njemu se nalazio veliki broj proizvoda od spužve što je doprinelo brzom širenju požara.


- Skladište je bilo prepuno, jer je samo dva dana ranije firma dobila veliku pošiljku robe. Sve ukazuje na to da su požar izazvale elektroinstalacije u skladištu, a tačan uzrok biće poznat nakon što se urade sva potrebna veštačenja - pojašnjava izvor iz istrage.

Podsetimo, požar je izbio u ponedeljak oko 11.45 u Ulici Branka Popovića u banjalučkom naselju Lazarevo. Plamen je prvo zahvatio skladište s robom, da bi se potom proširio na kompletnu kuću u kojoj se nalaze kancelarije i prodajni objekat firme "Švam". U tom trenutku u kući se nalazilo desetak radnika i većina je uspela da se spase.


Pročitajte još: KOLEGE JE DOZIVALE, ALI ODGOVORA NIJE BILO: U požaru u Banjaluci na radnom mestu izgorela Mirjana Medan (64)!


Neki od njih ostali su zarobljeni na spratu, pa su iskakali kroz prozore na krov kombija koji im je prišao u pomoć. U toj grupi radnika bila je i Mirjana Medan koja je, prema rečima njihovih kolega, iznenada nestala. Oni su je dozivali, ali, nažalost, ništa nisu mogli da učine jer je cela kuća već bila u plamenu. Telo su tokom gašenja požara pronašli vatrogasci. Bilo je prekriveno materijalom koji se usled jake vatre obrušio s krova i plafona kuće.VEŠTAČENjA

PORTPAROL PU Banjaluka Marija Markanović kaže da se intenzivno radi na utvrđivanju uzroka požara.

- Tokom uviđaja izuzeto je više predmeta koji su poslati na veštačenje i radi se na utvrđivanju svih okolnosti koje su dovele do tog tragičnog događaja - rekla je Markanovićeva.


DVA SATA GASILI VATRU

GAŠENjE požara trajalo je više od dva sata i u njemu je učestvovalo 12 vatrogasnih vozila s dva krana i 20 vatrogasaca. Više radnika lakše je povređeno, dok je objekat firme uništen i šteta se procenjuje na više od milion maraka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije