Oprez zbog migranata: U Bileći patrole 24 časa

D. CURAĆ

21. 10. 2019. u 10:20

Опрез због миграната: У Билећи патроле 24 часа

Skupština o migrantima - Foto D. Curać

Odbornici Opštine Bileća na vanrednoj sednici lokalnog parlamenta uputili zahtev. Svakodnevno upadaju u kuće, parohijske domove, škole, crkve, pljačkaju i izazivaju požare...

ODBORNICI Skupštine opštine Bileća su na vanrednoj sednici lokalnog parlamenta zatražili da policija bude 24 časa u rejonu sela Vranjske, koje se nalazi na putu Bileća - Ljubinje, kako bi se zaštitilo stanovništvo i imovina od ilegalnih migranata. To je jedan od zaključaka koji, prema mišljenju meštana, neće u potpunosti rešiti njihov višemesečni problem sa licima koja ilegalno prelaze granicu.

- Što se tiče zaključaka sa vanredne sednice, moje je mišljenje da oni samo ukazuju na to da postoje problemi u Vranjskim, jer prisustvo policije ne možemo drugačije tumačiti. Mi smo predložili da ilegalne migrante na našoj teritoriji pripremimo i organizujemo im put prema mestima u koja su krenuli. Čuli smo da to nije po zakonu, ali zar je po zakonu da oni ilegalno prelaze državnu granicu, a potom se kreću po našim selima i unose strah među meštane? - naveo je Radoš Radović, koji je na sednici preneo stavove meštana sela s područja Vranjske.

Odbornici su od opštinske uprave zatražili i da se imenuje član Koordinacionog tela za praćenje kratanja migranata RS, a od načelnika Miljana Aleksića da formira komisiju za procenu štete upadima migranata u kuće i druge objekte. Zatraženo je i da se Miloradu Čomiću, koji je nedavno u kući koju je čuvao ubio migranta, obezbedi pomoć tokom odbrane pred pravosudnim organima.

Od Granične policije BiH zatražili su da preduzme sve mere za sprečavanje ulaska migranata u BiH, a od MUP Srpske da preduzme sve mere u cilju bolje bezbednosti stanovnika. Predsednik SO Bileća Srđan Rogan takođe smatra da zaključci parlamenta neće u potpunosti rešiti probleme meštana bilećkih sela.

- Ne mogu da garantujem da će posle ove sednice biti u potpunosti rešeni problemi stanovnika, ali da će biti poboljšani, to svakako očekujem - rekao je Rogan.

Meštani Vranjske izneli su informaciju da migranti svakodnevno upadaju u kuće, škole, parohijske domove, crkve, mesna groblja, pljačkaju, izazivaju požare i slično. Poslednji slučaj dogodio se pre dve noći, kad je grupa od 11 migranata pokušala da uđe u jednu kuću u ovom kraju.

Pročitajte još: Meštani u strahu zbog migranata: Prosto su svuda, upadaju u kuće, pokazuju vam prstom da ćutite

Načelnik PU Trebinje Siniša Laketa je na početku zasedanja rekao da će policija preduzeti sve mere i radnje da zaštiti građane i njihovu imovinu, a ako se proceni da je potrebno, biće organizovano i 24-satno dežurstvo.


POLITIČKA PREPUCAVANjA

SKUPŠTINSKO zasedanje sa samo jednom tačkom dnevnog reda trajalo je skoro tri sata, a nisu izostala ni politička prepucavanja. Odbornik SRS "Vojislav Šešelj" Dražen Dunđer rekao da migrante u ovaj rejon dovoze krijumčari, koji pripadaju vladajućim partijama u Bileći, na šta je reagovao Slavko Dangubić, uz objašnjenje da je predsednik Skupštine trebalo da prekine Dunđera u neprimerenim diskusijama, a potom je napustio zasedanje, uz najavu da će podržati zaključke.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije