Redak slučaj u stočarstvu, domaćini presrećni: Brezulja otelila tri teleta

N. ĐURIĆ

19. 10. 2019. u 00:11

Редак случај у сточарству, домаћини пресрећни: Брезуља отелила три телета

Telad na imanju Topića

Dolazak Milave, Đetulje i Jablana nije mogao proteći bez prave drame, preokreta i iznenađenja

U DOMAĆINSTVU Pere Topića u prnjavorskom selu Mlinci, krava Brezulja otelila je tri zdrava teleta - Milavu, Ćetulju i Jablana! Presrećni domaćin, zbog neočekivanog dobitka, potvrđuje da je to redak slučaj u stočarstvu.

- Ne samo u selu, nego i u okruženju, retko se dešavalo da krava oteli dvoje teladi, a trojke ne pamtim u ovih svojih 70 godina - kaže Pero, kome se posrećilo kada je pre neku godinu Brezulju kupio od komšije. - Istina, njena majka se bliznila, ali niko nije ni slutio da će Brezulja čak troje teladi doneti na svet.

Pero ističe da ovaj svojevrsni fenomen nije rezultat veštačkog osemenjavanja, već zahvaljujući činjenici da u štali ima svog rasplodnog bika. Priseća se da je ranije imao i kobilu koja se obliznila ali, nažalost, ždrebad nisu preživela. Telad su, srećom, živa i zdrava, ali ni njihov dolazak nije mogao proteći bez prave drame, preokreta i iznenađenja.

Pročitajte još - Otelila se “besmrtna” krava iz Šamca: Čudom preživela poplavu, meštani je smatraju “sveticom"(VIDEO)

- Jutro pred teljenje veterinar je nagovestio skoro teljenje, do kojeg je došlo uveče kada sam brala kukuruz - priča domaćica Vida Topić. - U pomoć nam je pritekla komšinica pri teljenju prvog teleta. Naslutili smo da to nije sve, pa smo, ipak, u pomoć pozvali veterinara koji je pomogao da se oteli i drugo tele, ali i potom otišao dalje na teren, na drugi kraj opštine. U međuvremenu stigao je i sin, koji je zapazio da se nešto čudno dešava sa Brezuljom. Ponovo smo u pomoć pozvali komšinicu i tako se otelilo i treće zdravo tele.

Krava Brezulja

RADOST UNUČIĆA

PRINOVAMA u štali Topića posebno su se, sa grajom i pesmom, obradovali unučići, Milica, Marko i Mirko, koji su odmah kumovali imenima teladi.

- Sada u šali, sa ponosom i zadovoljstvom, ističemo da po troje dece imao i u kući i u štali - uz osmeh priča Biljana, snaha Topića.

Pero Topić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)