Odnosi između DNS i SNSD zagladili, Dodik poručio: Ako odu sa Šarovićem, nema im mesta u vlasti!

S. MIŠLjENOVIĆ

petak, 18. 10. 2019. u 21:45

Односи између ДНС и СНСД загладили, Додик поручио: Ако оду са Шаровићем, нема им места у власти!

Marko Pavić i Milorad Dodik Foto D. Pozderović

To svakako nije pretnja, već princip. Ili smo zajedno ili nismo, poručio je lider SNSD

ODNOSI između DNS i SNSD su zahladili nakon što je početkom oktobra Predsedništvo DNS donelo odluku da će zamrznuti status u koaliciji i delovati samostalno, a sve dok se ne sedne za sto sa SNSD i raščiste problemi nastali još nakon prošlih izbora, a kada je DNS pretrpeo žestok udar i pocepan na dve stranke! Sastanak rukovodstva još nije dogovoren i očekuje se uskoro.

Lider SNSD Milorad Dodik pozvao je DNS da redukuje politiku tako da i dalje sa SNSD drži vlast na nivou RS, zajednički nastupa na nivou BiH, a da se lokalnim organizacijama ove dve partije prepusti da dogovaraju svoju saradnju.

- Negde će saradnje biti, negde neće, ali to ne bi trebalo, kao ni pre, da bude razlog da se problem diže na nivo Republike Srpske - rekao je Dodik.

Pročitajte još - DNS “obustavio” delovanje u koaliciji sa SNSD

On je rekao da DNS ima određene ljude koji prave atmosferu nekih novih mogućnosti, zbog čega su i doživeli raskol i verovatno će ga doživeti još jednom ukoliko se udalje od pozicije vlasti.

DNS: NISMO MALIGNO TKIVO! NIKO ne treba da odstranjuje DNS, jer mi nismo maligno tkivo, poruka je koju je uputio DNS, lideru SNSD Miloradu Dodiku, reagujući na njegove izjave. - Iznenađeni smo oštrinom ničim izazvane reakcije i stavova koji su izneti, i u kojima se komentariše odnos SNSD i DNS. Naročito nas je pogodila reč "odstranjivanje" kao da se radi o nekom malignom tkivu koje treba odstraniti, da bi preostali deo zdravo funkcionisao - navodi se u saopštenju iz DNS, ističući da ovakvi stavovi nikome ne idu u korist.

- Ja im to ne želim, ali moram poručiti da će im se to dogoditi, bez obzira na to kako oni to shvatili. Nisam protiv toga da DNS i SNSD i u Prijedoru i u svim opštinama sarađuju, ako to naše lokalne organizacije hoće, ali nisam spreman da žrtvujem našu organizaciju zato što ne može da se postigne dogovor - pojasnio je Dodik.

Komentarišući navode da su neslaganja sa DNS tražili pojedinci iz Sarajeva preko Šarovića kako bi izašli iz koalicije i napravili novu, sa petim srpskim glasom u Predstavničkom domu iz DNS, odnosno glasom Nenada Nešića, koga pokušava da lobira SDS, Dodik je rekao da oni bez obzira na to što nemaju izborni rezultat iza sebe, pokušavaju da budu nešto.

- Njima treba taj peti glas. Odluka da li će Nešić ili neko drugi prihvatiti da ide sa Šarovićem, njihova je stvar, ali pošto je to deo razgovora na nivou RS i zajedničkog nastupa na nivou BiH, ukoliko se to dogodi, neće izlaziti DNS, nego će biti odstranjen iz vlasti - poručio je Dodik.

On je dodao da to nije pretnja, već princip: "Ili smo zajedno ili nismo."

- Verujem da je Nešić izložen ozbiljnim pritiscima, ali mislim da je reč o čoveku koji može racionalno proceniti, pa neka odluči sam. Svrstati se na tu stranu znači da si protiv RS. To znači da su zatvorili vrata SNSD, jer mi nećemo iz odgovornosti prema RS ostati imuni prema tom pitanju - rekao je Dodik.

Zgrada Vlade RS

Politikolog Velizar Antić, kaže da očekuje postizanje dogovora između Pavića i Dodika.

- Oni su iskusni političari. DNS je bio primoran da ovako reaguje, a opet su ostali u vlasti i nisu bili isključivi da napuštaju koaliciju. Kadrovi DNS su i dalje u Vladi RS i na direktorskim mestima, iako su odnosi zategnuti. Suština je da oni jedni drugim trebaju. SNSD ne sme da rizikuje da na lokalne izbore izađe bez DNS jer su svesni i da bez podrške DNS na prošlim izborima ne bi bili izabrani - kaže Antić.

Pročitajte još - KOALICIJA NA KLIMAVIM NOGAMA: Uspeh na lokalu zavisi od odnosa DNS I SNSD!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije