U visokom obrazovanju u RS predstoji internacionalizacija i modernizacija

D.L.

18. 10. 2019. u 14:28

У високом образовању у РС предстоји интернационализација и модернизација

Rajčević i rektor, razgovori o visokom obrazovanju

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević rekao da će se i dalje insistirati na internacionalizaciji, modernizaciji i racionalizaciji
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao novinarima u Banjaluci da se donošenjem novih zakona o visokom obrazovanju i obezbeđivanju kvaliteta u toj oblasti stvaraju dobri pravni osnovi za nastavak operativnih aktivnosti u reformskom periodu.


On je danas naglasio da će se u okviru reforme visokog obrazovanja u Srpskoj i dalje insistirati na njegovoj internacionalizaciji, modernizaciji i racionalizaciji.


Rajčević je naveo da je cilj da se koncipira i trasira put za kvalitetan razvoj i internacionalizaciju visokog obrazovanja u Srpskoj, "sa kojeg niko u budućnosti neće moći da skrene".


- Ostaje da akademska zajednica, resorno ministarstvo i Vlada zajedno rade na pospešivanju rešenja iz navedenih zakona i da se ide napred na planu reforme visokog obrazovanja - ocenio je Rajčević nakon sastanka sa rukovodstvom Univerziteta u Banjaluci.


Pročitajte još: Sindikat obrazovanja, nauke i kulture: U narednih 15 dana nastavak razgovora o povećanju plata


Rektor ovog univerziteta Radoslav Gajanin rekao je da je ta obrazovna ustanova zadovoljna novim zakonima u visokom obrazovanju, koji će biti usvajani u narednom periodu.


- Važno je da se postepeno pooštre kriterijumi kada je reč o izborima u zvanja, te da se insistira na modernizaciji i internacionalizaciji visokoškolskih ustanova. Takođe, predviđena je komercijalizacija znanja, odnosno da članice Univerziteta imaju mogućnost pružanja usluga na tržištu - rekao je Gajanin.


On je dodao da je novim zakonima predviđeno i podizanje kvaliteta nastave i nastavnog procesa, te ocenio odličnom saradnju Univerziteta i resornog ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije