Grupa kineskih tur-operatora, koja boravi u BiH tri dana, danas je posetila Višegrad sa ciljem da u Kini predstave potencijale koje ova opština nudi turistima.

Kineski tur-operator Megi Kjen rekla je da je prvi put u Višegradu i da je oduševljena onim što je videla, kao i ljudima i kulturom.


- Naš cilj je da povežemo Višegrad kao novu turističku destinaciju za turiste iz Kine, istakla je Kjen.


Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović rekla je da je sve veći broj dolazaka kineskih turista, čemu su prethodile slobodne vize za njih.


- Pripremili smo se za sve veći broj dolazaka kineskih turista i odštampali smo brošuru na kineskom jeziku. Današnja poseta kineskih tur-operatora je jedan od znakova da će sledeća godina biti veoma značajna za posetu turista iz Kine, istakla je Todorovićeva.

Ona je dodala da se kineskim tur-operatorima Višegrad dopao.

- Svakodnevno imamo grupe kineskih turista, a sledeće godine očekujemo organizovani dolazak turista i nadamo se da da će to biti grupe koje će boraviti u Višegradu, navela je Todorovićeva.

Kineski turisti su do sada obišli Banjaluku, Sarajevo i Višegrad, u organizaciji Turističke organizacije "Cepter".

Predstavnik ove agencije Vladimir Đumić rekao je da kineski tur-operatori žele da razviju ture koje se odnose na Srbiju i BiH i da Višegrad povežu kao novu turističku destinaciju.

- Došli su da razvijaju turističke programe koji pokazuju lepote BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Postoji dosta potencijala za razvoj ovakvog programa, kaže Đumić.