Reforma nastavnih planova i programa, obezbeđivanje stimulativnog okruženja za učenike, te edukacija nastavnika i učitelja, bile su centralne teme današnjeg sastanaka ministra prosvete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić sa rukovodstvima osnovnih škola na području opštine Istočna Ilidža.

Pročitajte još: TRIVIĆEVA: Biće urađene dodatne analize radi pravičnije raspodele budžeta namenjenog za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture

- Cilj je da se deci obezbedi adekvatno okruženje za sticanje znanja koje ne treba da bude reproduktivno, nego da kasnije mogu ga primene u praksi, rekla je novinarima Trivićeva koja se sastala sa rukovodstvima osnovnih škola "Jovan Dučić" Kasindo i "Aleksa Šantić" Vojkovići.

Ona je navela da je razgovarano o tome šta Ministarstvo prosvete i kulture planira da zajedno sa školama radi u narednoj godini, istakavši da su svi saglasni da treba obezbediti najbolje znanje i obrazovanje deci u Republici Srpskoj.

Trivićeva je istakla da sve škole moraju imati elementarne uslove za rad kako bi deca, osim nastavnih procesa i sticanja znanja, imala stimulativno okruženje za kvalitetan rad u školi.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Osnovne škole "Jovan Dučić" koja je jedna od nastarijih u Republici Srpskoj i BiH, Trivićeva je podsetila da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske iz sredstava investicija ulagalo u adaptaciju i rekonstrukciju mokrih čvorova u školama.

-Posetili smo ovu školu koja odlično funkcioniše kroz različite sekcije. U narednoj godini u planu je da se radi na određenim investicijama što se tiče objekta jer je reč o jednoj od najstarijih škola, rekla je Trivićeva.

Direktor Osnovne škole "Jovan Dučić" Milica Vuković izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku da ugosti ministra prosvete i kulture Republike Srpske i da razgovara o problemima koje tište prosvetu.

-Razgovarali smo i o problemima ove naše obrazovne ustanove koja dugo postoji na ovim prostorima. Uspevamo obavljati nastavni proces u skladu sa svim nastavnim planovima i programima, rekla je Vukovićka.

Ona je istakla da učenici Osnovne škole "Jovan Dučić" ostvaruju zapažene rezultate na različitim takmičenjima, te da će dodatno opremanje ove ustanove pomoći još boljem radu.

Osnovna škola "Jovan Dučić" u naselju Kasindo u opštini Istočna Ilidža jedna je od najstarijih u Republici Srpskoj i BiH.

Pronađeno je pismo meštana iz 1897. godine tadašnjim vlastima, u kojem traže osnivanje škole.

Prva generacija učenika krenula je na nastavu 1901. godine.