Dodik najavio posebnu sednicu početkom novembra

S. M.

17. 10. 2019. u 12:43

Додик најавио посебну седницу почетком новембра

Milorad Dodik

Lider SNSD rekao da ga je Klub poslanika SNSD u Narodnoj skupštini pozvao da pripremi materijal

BANjALUKA - Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da će Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske tražiti da posebna sednica parlamenta u vezi sa aktuelnom situacijom i statusom Srpske u BiH bude održana između 1. i 5. novembra.

Pročitajte još: Dodik: BiH nije u statusu kvo, već u raspadanju

Dodik, koji je i srpski član Predsedništva BiH, rekao je da ga je Klub poslanika SNSD u Narodnoj skupštini pozvao da pripremi materijal za tu sednicu.

- Oni će predložiti da se obratim Skupštini sa temom u vezi sa aktuelnom situacijom i statusom Srpske u BiH. Radim na tome sa saradnicima, to je završeno i ostalo je još da ispoštujemo parlamentarne procedure. Početkom naredne sedmice dostavićemo celi materijal, rekao je Dodik.

Posebna sednica Narodne skupštine ranije je najavljivana kao odgovor i na unitarističku deklaraciju SDA.

Podsećanja radi SDA je prošlog meseca usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da je njen primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim. Deklaracija predviđa uspostavljanje "bosanskog jezika".

DODIK: POLITIČKI GLEDANO TO JE PORAZ ZA REPUBLIKU SRPSKU!

Milorad Dodik, predsednik SNSD i srpski član Predsedništva BiH govoreći o najavi SDS i PDP da će pokušati da formiraju vlast na nivou BiH, je istakao da oni imaju matematičku priču, te da je najgora stvar u BiH da se prave matematičke priče.

- Da li će oni nešto uspeti da dogovore sa Bošnjacima ako izbace SNSD i HDZ? SNSD i HDZ neće ući u zajedničke institucije jedni bez drugih i onda će oni doći u poziciju da izbacuju dve najvažnije partije iz dva konstitutivna naroda. I šta će dobiti, kakvu vlast? Neka izvole. Srpska je protiv toga, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, SDS i PDP nikada nisu sedili sa strane i sve vreme su urušavali proces formiranja vlasti na nivou BiH u nastojanju da sačuvaju svoje pozicije.

- To uspevaju već godinu dana. Nemam ništa protiv njihovog pokušaja da nešto urade, ali ono što oni rade na nivou BiH nije u interesu Srpske. Pokušaj da oni navodno deblokiraju parlament, kriveći za zastoj u formiranju vlasti isključivo SNSD, govori da oni imaju druge namere. Postoji strana koja već godinu dana blokira formiranje vlasti, što izaziva i blokadu parlamenta, ali oni samo prepoznaju ovo drugo jer im to odgovara. Oni bi ostali da tamo sjede beskrajno i da propuštaju stvari koje su štetne za Srpsku, naglasio je Dodik.

On je podsetio da su se građani Srpske na izborima opredelili u vezi sa svojim političkim predstavljanjem i odlučili kome će dati podršku.

- Sada to svoditi na priču da i oni imaju pravo da pregovaraju u smislu nekog broja načelno je u redu, ali politički gledano to je poraz za Republiku Srpsku, zaključio je Dodik.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)