BANjALUCI TREBA VIŠE VRTIĆA: Na listi čekanja između 1.500 i 2.000 mališana

D.LALIĆ

16. 10. 2019. u 20:55

БАЊАЛУЦИ ТРЕБА ВИШЕ ВРТИЋА: На листи чекања између 1.500 и 2.000 малишана

Banja Luka; Foto: S.Mišljenović

Izgradnjom dva nova i proširenjem kapaciteta dva vrtića biće stvoreni uslovi za prijem još 450 mališana
U Banjluci je trenutno na listama čekanja za vrtić između 1.500 i 2.000 mališana, a o ovoj temi i mogućim rešenjima se raspravljalo u Skuštini Grada.


Izgradnjom dva nova i proširenjem kapaciteta dva vrtića u dogledno vreme biće stvoreni uslovi za prijem još 450 mališana u predškolske ustanove u okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rečeno je na današnjoj sednici Skupštine grada Banjaluka.


Tokom rasprave o godišnjem programu Centra, istaknuto je da je u javnim vrtićima, koji deluju u sastavu ove ustanove, trenutno smešteno oko 2.200 dece, a da se na listi čekanja nalazi između 1.500 i 2.000 mališana.


Veoma smo zadovoljni dinamikom proširenja vrtićkih kapaciteta u gradu i nadamo se da će se takva politika nastaviti i u narednom periodu – izjavila je Jelena Kutrinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

PROČITAJTE JOŠ: Polazak dece u vrtić u Srbiji više nikad neće biti isti: Država uvodi radikalne promene koje će rastužiti bake i deke


Ona je naglasila da svake godine imaju sve veći broj zahteva za prijem dece sa poteškoćama, te da su, iz tog razloga, tražili sredstva za za angažman još jednog logopeda, koji će raditi sa tom decom.


Ona je dodala da je ove godine konkurs za pohađanje programa pred polazak u školu za 2020/21. godinu objavljen već u oktobru i podsetila sve roditelje koji su zainteresovani za ovaj program, da decu moraju prijaviti do 31. oktobra 2019. godine.

Predsednik Skupštine grada Zoran Talić ukazao je da je potrebno da se dostavi jasna informacija o tome u kojim mesnim zajednicama postoji potreba za izgradnjom novih vrtića.


Prilikom upisa, potrebno je da roditelji navedu i iz kojeg kraja grada dolaze odnosno iz koje mesne zajednice, a ne samo koji se vrtić preferira. To je ključno za izradu projekcije o tome gde graditi nove vrtiće – naglasio je Talić.


On je podsetio da je trenutno u toku adaptacija dva vrtića te izgradnja dva nova, čime će se rešiti smeštaj za jedan deo dece sa liste čekanja, ali i istakao da se taj posao mora nastaviti dalje u kontinuitetu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije