Sastanak SDS-a i PDP-a: Savet ministara BiH će fomirati onaj ko napravi koaliciju od 22 poslanika

R. S.

16. 10. 2019. u 14:15

Састанак СДС-а и ПДП-а: Савет министара БиХ ће фомирати онај ко направи коалицију од 22 посланика
Predsednika SDS-a Mirko Šarović je istakao da „vlasništvo“ na pregovaranje oko formiranja Saveta ministara BiH ne pripada samo strankama – SDA, HDZ BiH i SNSD

Predstavnici SDS-a i PDP-a, predvođeni predsednicima stranaka Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem, sastali su se danas u Banjaluci, a na dnevnom redu je bilo nekoliko pitanja.


Pročitajte još: Milorad Dodik: BiH ne može opstati na prevarama


Među njima su izborno zakonodavstvo u BiH, javni serviri, pre svega RTRS, skora posebna sednica Narodne skupštine RS, deblokada rada Parlamentarne skupštine BiH, ali i formiranje vlasti na bh.nivou.

Predsednika SDS-a Mirko Šarović je istakao da „vlasništvo“ na pregovaranje oko formiranja Saveta ministara BiH ne pripada samo strankama – SDA, HDZ BiH i SNSD, uz ocenu da oni to rade „neuspešno godinu dana“.


Pročitajte još: Šarovićev alibi da ostane u vlasti!

- Naše legitimno pravo je da radimo iste stvari, sa šansama koje su takve kakve jesu. Savet ministara BiH ne formira onaj ko misli da ima pravo na to ili da mu to pripada. Svi smo mi legitmni, a Savet ministara će formirati onaj ko uspe, može, i sposoban je da napravi koaliciju sa 22 poslanika. Sve ostalo je prazna priča – kazao je Šarović.

Poručio je da opozicione stranke iz Republike Srpske „neće sa strane nemo posmatrati“, ali je i dodao da ne žele da „prejudiciraju rešenje“, iako je skrenuo pažnju da su „sve opcije u igri“.

- Postojeća trojka pokušava da ANP svede na dokumnent od 25 stranica kako bi ga prilagodili potrebama partnera iz RS, odnosno SNSD-u, i na neki način zavaraju javnost. U suštini to je dokument koji nas vodi u NATO – rekao je Šarović i dodao da bi „ANP rešio tako da ne bude na dnevnom redu do narednog izbornog ciklusa“.

Podvukao je da će „većinu praviti sa onima sa kojima mogu doći do broja od 22“. Rekao je i da su „razgovarali i ragovaraće“ sa liderom DNS-a Markom Pavićem, čija je stranka nedavno izrazila nezadvoljstvo dosadašnjom koalicijom sa SNSD-om.

-Ako bude zajedničke hemije, stranka su koja je uvek dobrodošla – naveo je Šarović.

On je danas govorio i o tome da SDS i PDP imaju pripremljene dokumente i predloge u kojem pravcu menjati izborno zakonodavstvo na nivou BiH, te da je osnovni cilj da se vrati poverenje građana u izborni proces.

Dodao je da će u narednom periodu još usaglasiti stavove i nastojati zajednički delovati, te zainteresovati i druge stranke u BiH, ali i javnost.

Kritkovao je i rad RTRS-a, te naglasio da će njegova stranka pripremiti set za posebnu sednicu skupštine Srpske.

- Mislimo da će to biti važno mesto gde ćemo izneti stavove. Ukoliko se ona zakaže, ravnopravno bi trebalo da učestvuju sve parlamentarne stranke u RS, a ne da se dnevi red i zaključci diktiraju sa jednog mesta – kazao je Šarović.

Prema rečima predsednika PDP-a Branislav Borenović sa postojećim Izbornim zakonom BiH, svaki naredni izbori bi bili „obesmišljeni“. Istakao je da su sva rešenja njegovih izmena prihvatljiva, pa i ideje o spajanju lokalnih i opštih izbora u BiH.

- PDP i SDS imaju konkretne predloge. PDP ima gotov dokument koji može ići u parlamentarnu proceduru, a i SDS je na tragu sličnih rešenja. Nećemo odustati – poručio je Borenović.

Naveo je i da imaju rešenja kako odblokirati rad Predstavničkog doma Parlamentarane skupštine BiH.

- Učinićemo sve da to telo funkcioniše i da se odblokira desetine sporazuma koji čekaju ratifikaciju, da bi se otvorili infrastrukturni projekti od skoro dve milijarde KM, od čega se oko milijarda KM odnosi na RS – istakao je Borenović.

Podsetio je da su SDA, HDZ BiH i SNSD započeli pregovore o zajedničkom formiranju vlasti na nivou BiH, a dodao da je legitimno pravo svakoga da traži političke partnere.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zevzek

17.10.2019. 00:53

Tolika mržnja prema svom vlastitom narodu je nezabelezena. Vi sve radite i na sve ste spremni samo da unistite Republiku Srpsku. Bas sve.