POMOGLA POLICIJI PA ”ZARADILA” PRIJAVU: Da li se isplati prijavljivati krivična dela?

O. MATAVULj

utorak, 15. 10. 2019. u 18:10

ПОМОГЛА ПОЛИЦИЈИ ПА ”ЗАРАДИЛА” ПРИЈАВУ: Да ли се исплати пријављивати кривична дела?

Foto: YouTube Printscreen

Gubićeva je u postupku bila svedok, sve dok snimak tuče nije objavljen na internet portalima
BANjALUKA - Jelena Gubić, stručni saradnik za licenciranje i odnose s javnošću Fudbalskog saveza Republike Srpske, našla se pod istragom PU Banjaluka nakon što je istoj toj policiji prijavila i pomogla u rasvetljavanju tuče koja se odigrala na sastanku FS RS u Banjaluci.


Kao ”zahvalnicu” za savesno obavljanje građanske dužnosti Gubićeva je od PU Banjaluka dobila krivičnu prijavu za ”neovlašteno fotografisanje”.

- Lice se sumnjiči da je 20. septembra u prostorijama FS RS mobilnim telefonom sačinila video snimak prostorije i prisutnih, bez njihove saglasnosti, a zatim omogućila da se putem medija sa snimkom upoznaju i druga lica - navodi se u saopštenju za javnost PU Banjaluka.

U prevodu Gubićeva je mobilnim telefonom snimila trenutak kada je Novak Damjanović, predsednik FK ”BSK” iz Banjaluke, ušao u prostorije FS RS za vreme sastanka radne zajednice. Prvo se verbalno, a potom i fizički sukobio sa sekretarom FS RS Goranom Ćejićem. Videvši šta se dešava Gubićeva je sve mahinalno snimila telefonom. Incident je prijavila policiji, da bi nadležnom inspektoru dostavila i snimak tuče, što je ”Novostima” potvrđeno i u PU Banjaluka.

PROČITAJTE JOŠ: SKANDAL: Tuča u kancelariji predsednika opštine


Na osnovu snimka slučaj je rasvetljen i Damjanović priveden. Na teret mu se stavlja da je počinio krivična dela ugrožavanje sigurnosti i nanošenje telesnih povreda na štetu Gorana Ćejića. Zanimljivo je da policija o tim delima nije izdala saopštenje za javnost, ali je Gubićevu stavila na stub srama i upustila se u njeno krivično gonjenje. Razlog tome, kako navode u PU Banjaluka, je činjenica što se ona tereti za krivično delo koje se ”goni po službenoj dužnosti”, a Damjanović za dela ”koja se gone po predlogu oštećenog”.

Inače, Gubićeva je u postupku bila svedok, sve dok snimak tuče nije objavljen na internet portalima 28. septembra. Od tada je postala osumnjičeni.

- Nakon što se sporni snimak pojavio na BN portalu, a potom i drugim portalima i društvenim mrežama, policijski službenici su preduzeli radnje na rasvetljavanju krivičnog dela neovlašteno fotografisanja. Zbog sumnje da je izvršila to delo podnesen je izveštaj tužilaštvu protiv J. T. - navodi PU Banjaluka u odgovoru ”Novostima”.

Najgore od svega je što nije utvrđeno ili dokazano ko je sporni snimak dostavio medijima, ali je činjenica da je snimak danima ”šerovan” preko aplikacije Viber među stotinama mobilnih telefona.

Upućeni su uvereni da će tužilaštvo odbaciti ovu skandaloznu prijavu policije, jer će se u protivnom nametati pitanje kako će se bilo koji građanin odlučiti na prijavljivanje bilo kojeg krivičnog dela kome je bio svedok ili ga snimio mobilnim telefonom.

GUBIĆ: U ŠOKU SAM

Jelena Gubić za ”Novosti” kaže da je šokirana postupanjem policije.


- Šokirana sam zbog činjenice da sam celi slučaj prijavila policiji, dostavila im snimak i tako pomogla u rasvetljavanju kritičnog događaja, a sada sam izložena krivičnom gonjenju. Pritom ništa neovlašteno nisam snimala, jer od FS RS imam dozvolu za snimanje svih sastanaka u službenim prostorijma - rekla je Gubićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije