Ronilački timovi vade vrbaški ekskalibur (FOTO)

R.S.

15. 10. 2019. u 18:13

Ронилачки тимови ваде врбашки екскалибур (ФОТО)

Foto RK BUK

Nedavno pronađeni tip bastardnog mača, procenjuje se da je korišćen u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. veka
Muzej Republike Srpske je u saradnji sa Ronilačkim klubom „BUK" i Republičkim zavodom za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasleđa RS, započeo projekat „Vrbaški mač u kamenu".

Reč je o srednjovekovnom maču kojeg je u reci Vrbas pronašao ronilac RK „BUK". Ronioci su nakon ovog pronalaska kontaktirali Muzej RS, gde su odmah počeli pripreme na stručnom vađenju i planiranju konzervacije i restauracije kao i izlaganju eksponata.
Vađenje mača iz reke biće realizovano 16. i 17. oktobra 2019. godine.

PROČITAJTE JOŠ -Ruski novinar Vladimir Solovjov: "Putujte gde ste voljeni - u Republiku Srpsku"

Tim koji će raditi na tome čine Ana Ćurić, ronilac-biolog, Milan Rodić ronilac, Ivana Pandžić arheolog-ronilac, Boris Trninić ronilac-predsednik „BUK-a", Darko Vučić ronilac-snimatelj i Janko Vračar, muzejski savetnik istoričar.

- Temeljno čišćenje i konzervacija biće rađeni neposredno nakon vađenja mača u Muzeju RS, za šta je nadležan konzervator Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu. Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu reke Vrbas predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji Grada Banja Luka, u proteklih skoro devedeset godina koliko postoji Muzej Republike Srpske, pronađen samo jedan srednjovekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovekovnog oružja i oklopa - istakli su u Muzeju RS.

Foto RK BUK


Naveli su i da nedavno pronađeni tip bastardnog mača, koliko se može procenti na podvodnom snimku i u fotografijama, a na osnovu tipološke analize sečiva, nakrsnice i jabučice mača, korišćen je u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. veka.

- Ovakvi mačevi na našim prostorima su relativno retki, zbog čega je njegovo spasavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad i Republiku Srpsku - rekli su u Muzeju RS.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dado

17.10.2019. 07:43

Nemojte da ga vadite iz kamena. Mac je srastao u kamen i sada su jedna celina koja izaziva divljenje vece nego sto bi sam mac izazvao. Mac nije Cara Lazara da bi vadjenjem iz kamena izazvao veliko interesovanje kod nas i drugde a ovako u kamenu ce svima zivima bit interesantan a time i puno vredni.