Ruski novinari u obilasku turističkih destinacija po Srpskoj

D. L.

14. 10. 2019. u 16:41

Руски новинари у обиласку туристичких дестинација по Српској
Gosti iz Rusije posetili turističke destinacije u Republici Srpskoj, s ciljem predstavljanja domaće ponude
NA današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana u Banjaluci, istaknuto je da bi, prema istraživanjima javnog mnjenja koje je provedeno u Rusiji, 3,5 miliona ruskih građana želelo posetiti Republiku Srpsku.


Pročitajte još:
Pecanje kao terapija, udicu zabacio i ministar

- Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašićje istakla da je resorno ministarstvo u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Rusiji i Turističkom agencijom "Unis turs" iz Banjaluke organizovalo studijsku posetu ruskih novinara Srpskoj od četvrtka, 10. oktobra, do sutra s ciljem predstavljanja turističke ponude Srpske ruskom tržištu.

Ona je navela da su ruski novinari posetili turističke destinacije u Republici Srpskoj, s ciljem predstavljanja domaće ponude.

- Nadamo se da će ova posete imati višestruku korist kako za ruske turiste tako i za Republiku Srpsku, pružaoce turističkih usluga u Srpskoj i resorno ministarstvo, rekla je Gašićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je istakla da Ruska Federacija ima bezvizni režim sa BiH, a postoje i avionske linije na relaciji Sankt Peterburg-Beograd i Moskva-Beograd, kao i Moskva-Tivat.

Govoreći o turizmu u Republici Srpskoj, Gašićeva je rekla da ova grana privrede beleži konstantan rast, koji je u prošloj godini iznosio 10,8 odsto u odnosu na 2017. godinu.

-Ovo pokazuje da postoje pozitivni pomaci da našu privredu u ovom segmentu razvijamo. Nadamo se još većem turističkom rastu i poboljšanju turističke ponude, istakla je Gašićeva.


Vladimir Solovjev, predsednik Saveza novinara Rusije koji okuplja 70.000 najistaknutijih ruskih novinara, rekao je da Republika Srpska ima velike potencijale i šanse za razvoj turizma.

-Nadam se da će, kada krenu direktni avionski letovi iz Moskve za Sarajevo ili Banjaluku, krenuti i razvoj turizma u Republici Srpskoj, koja ima velike mogućnosti za skijanje na Jahorini. Posetili smo i Banju `Vrućicu` kod Teslića koja je na svetskom nivou, istakao je Solovjev.

Direktor Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja Valerij Fjedorov rekao je da je krajem septembra ovaj centar organizovao prvo istraživanje u ruskoj javnosti o informisanosti o Republici Srpskoj, u kojem je učestvovalo 1.600 ruskih građana starijih od 18 godina, a koje je pokazalo da je nivo informisanosti ruskih građana o Srpskoj dosta nizak.

-Na pitanje da li bi otputovali u Republiku Srpsku na odmor 95 odsto je negativno odgovorilo, a pozitivno pet odsto, što znači da bi 3,5 miliona ruskih stanovnika želelo da dođe u Republiku Srpsku, istakao je Fjedorov i dodao da ovaj centar radi i istraživanje rejtinga ruskog predsednika Vladimira Putina.

Predstavnik Turističke agencije "Unis turs" iz Banjaluke Zoran Preradović rekao je da dolazak ruskih novinara u Republiku Srpsku predstavlja samo prvu fazu saradnje, dok bi druga faza obuhvatala odlazak turističkih agencija u Moskvu gde bi Predstavništvo Srpske na sastanku sa ruskim turoperaterima prezentovalo turističke kapacitete Srpske.

On je dodao da bi treća faza saradnje predstavljala dolazak ruskih turoperatora koji bi posetili banje u Republici Srpskoj.

Preradović je istakao da Republika Srpska ima veliku šansu sa četiri banje sa četiri zvezdice, te hotelima na Jahorini koji zadovoljavaju sve zahteve russkih turista.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije