Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Vlada Republike Srpske ranije uplatila 3,5 miliona KM, a da danas uplaćuje još 2,5 miliona KM da bi bila održana dinamika priprema za izgradnju srpsko-ruskog centra sa ruskom crkvom u Banjaluci. Dodik je posle razgovora sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom rekao novinarima da je primarna tema bila izgradnja srpsko-ruskog centra u Banjaluci.

- Bez obzira na to što izgleda da su tamo stvari konzervirane, veoma se intenzivno radi na pripremi izgradnje. Materijal mora da bude jedinstven od početka do kraja gradnje. To će ostati na upravljanje Banjalučkoj eparhiji, istakao je Dodik.

On je dodao da je, na sastanku je bilo reči i o tome obezbediti dinamiku i za ostale projekte koje realizuju.

Dodik je naglasio da je vladika Jefrem ostavio pečat prilikom izgradnje mnogih objekata i jačanja Srpske pravoslavne crkve kod naroda.

- Kao čovek koji to sve podržava, smatram da je Eparhija banjalučka pod vodstvom vladike Jefrema jedna od najuređenijih eparhija u SPC, rekao je Dodik.

On je podsetio da se u kontinuitetu sastaje sa vladikom Jefremom da bi razmenili informacije o stanju u društvu i Crkvi.

- Želim da izrazim zahvalnost i zadovoljstvo zbog činjenice da preosvešteni vladika i njegov tim veoma predano rade na onome što je i naš interes, a to je izgradnja crkava, vrtića i svega onoga što je važno za Srpsku. Vladika i njegovi ljudi su veoma posvećeni i važnim društvenim temama kao što su obrazovanje i mnoge druge. Razumevanje koje postoji među nama je veoma važno da bi se razumela kompletna situacija i položaj Srpske. Delimo mnoge zajedničke vrednosti u vezi sa tim istakao je Dodik.

Pročitajte još - ŠIRE PRAVOSLAVLjE: Nastavljena izgradnja rusko-srpskog manastira u Ritešiću

On se osvrnuo i na sramotne komentare članova SDS, poslanika Nebojše Vukanovića i minsitar bezbednosti BiH Dragana Mektića, a koji su vređali i nipodaštavali Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja, a što je kako kaže Dodik nedopustivo.

Oni ne zavređuju bilo kakav komentar, ali je sigurno da će javnost najbolje sve komentarisati. Javnost ne sme zaboraviti da su nipodaštavali našeg patrijarha kao vrhovnog autoriteta Srpske pravoslavne crkve. Njihovo ponašanje je ispod svakog nivoa kritike i moje potrebe da bilo šta kažem, rekao je Dodik

On je istakao da je SPC 800 godina očuvala srpski nacionalni identitet, vjeru, pismo kulturu i jezik.

I da se nađe neko nakon 800 godina naše crkve i početkom novog milenijuma da je tako nipodaštava. Ako je bilo kome u srpskom narodu i Srpskoj potrebno objašnjavati njihove gnusne kvalifikacije, onda nema potrebe da se borim za takve ljude. Onome ko pripada našoj veri i sve razume ne treba ništa objašnjavati, pa neću ni ja, rekao je Dodik.