Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je pre prezentacije više projekata koji će biti realizovani u okviru akcije "Banjaluka ljudskog lica" rekao da su prioriteti briga za decu i mlade kroz edukativne programe, programe iz oblasti nenasilnog ponašanja, polnog i reproduktivnog zdravlja, zatim lica treće životne dobi sa različitim društvenim angažmanima i socijalizacijom, te lica sa invalidnošću i posebnim potrebama.


Kako je naveo cilj je obuhvatiti sve ranjive kategorije, pružiti im društvenu brigu i uključiti ih u društvene tokove kako se ne bi osećali usamljeno i isključeno.


- Važno je da u ovim projektima imamo partnerstvo sa nevladinim sektorom, poručio je Radojičić i dodao da Gradska uprava ovom akcijom želi da različitim projektima obuhvati što više građana.


Izvršni direktor instituta "Perpetuum mobile" iz Banjaluke Ilija Trninić rekao u okviru ove akcije sprovode projekat u saradnji sa svih 16 srednjih škola u Banjaluci u okviru kojeg organizuju različite programe za mlade, uz nadzor njihovih profesora, radi sprečavanja sve aktuelnijeg vršnjačkog nasilja i promocije zdravog životnog stila.


PROČITAJTE JOŠ: Vlada Republike Srpske proglasila Park prirode Una


- Drugim projektom pokušavamo da razvijamo kulturu dijaloga među mladima - da kritički argumentuju i krenu u vid zdrave komunikacije, dodao je Trninić.


Voditelj dnevnog centra za mlade u Udruženju za mentalno nedovoljno razvijena lica Gordana Ilić rekla je da u okviru akcije "Banjaluka ljudskog lica" imaju projekat "Socijalno preduzetništvo, prepreke i perspektiva".


Ilićeva je navela da je cilj projekta proceniti koliko su korisnici Udruženja vidljivi u društvu, njihov potencijal, te uvideti šta nevladine organizacije mogu da urade u lokalnoj zajednici da bi zaživelo socijalno preduzetništvo.


-Mi sa našim korisnicima radimo ekološki proizvod, igračke, didaktički materijal konkurentan na tržištu i mislim da je vredan pažnj, dodala je Ilićeva.


Prema njenim rečima imaju i projekat koji se odnosi na polnu edukaciju, prevenciju i podršku.


Izvršni direktor organizacije "Zdravo da ste" Aleksandra Štrbac rekla je da u okviru akcije imaju projekat "Prijatelji dece", koji se sprovodi u pet mesnih zajednica.