POKUŠAJ SDP da formira Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH je propao, jer nije dobio podršku delegata koji su u Parlament FBiH došli sa lista stranaka sa sedištem u RS, pre svih SNSD i DNS i okupljenih oko Koalicije Srpska lista!

Pročitajte još:DNS: Svi ministri i direktori ponudili mandate stranci

Srpski delegati u Domu naroda, a koji dolaze iz stranaka sa sedištem u RS, kažu, za "Novosti", da SDP ne može da vodi Klub Srba jer ne zastupaju interese srpskog naroda u Federaciji BiH.

- Klub Srba neće biti mehanizam za potkusurivanje SDP sa drugim strankama u Federaciji BiH i da oni za korist stranke ucenjuju druge. Pokušali su na pokvaren način da izglasaju na poslednjoj sednici rukovodstvo Kluba Srba, ali mi smo to prozreli i nismo došli na sednicu pa je tako ista propala - kaže, za "Novosti", Goran Broćeta, delegat u Domu naroda PFBiH koji je izabran kao kandidat SNSD.

Pročitajte još: Dodik: Nije realno formiranje vlasti do kraja meseca

Prema njegovim rečima, pet delegata u Domu naroda PFBiH, a koji su izabrani sa lista stranaka čije je sedište u RS, očekuju da dobiju predsednika Kluba Srba.

- Predsednik Kluba Srba i potpredsednik Doma naroda PFBiH pripada nekome iz Livanjskog kantona, jer su izabrani srpskim glasovima. Bolje razumemo položaj Srba u Federaciji i borimo se za njegovo poboljšanje - naveo je Broćeta.

On je rekao da građani srpske nacionalnosti ispaštaju zbog neformiranja Kluba Srba, jer sve što bi kroz vitalni nacionalni interes mogli pokrenuti zasada stoji po strani, a postoji mnogo oblasti gde su Srbi ugroženi i gde bi taj instrument mogao da se koristi.

Foto "Nezavisne Goran Broćeta

Broćeta pita SDP od kuda njihova briga za Klub Srba i za Srbe u FBiH.

- Jasno smo im postavili pitanje da li su ikada, unazad deset godina pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa, i nisu imali odgovore. Ali, imali su i uvrede da su moji lični govori na granicama fašizma i da dobijam naloge iz centrale iz Banjaluke - naglasio je Broćeta, i dodao da je SDP želi da Klub Srba postane opozicioni instrument, ali im nije uspelo.

On je naveo da ima delegata u Domu naroda za koje se "ne zna ni ko su niti čiji su".

Broćeta je naglasio da Srbi koji nemaju svoje predstavnike u izvršnoj vlasti Federacije, ne mogu nigde da se obrate da bi dobili sredstva za infrastrukturne projekte ili bilo šta drugo što je neophodno.

Predsednik inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u FBiH, Mile Marčeta, kaže da Klub Srba u Domu naroda PFBiH moraju voditi delegati čije su stranke u Republici Srpskoj, jer oni mogu zaštititi interese Srba u Federaciji, a ne stranke iz FBiH.

- Godinama Srbe u Domu naroda predstavljaju ljudi, među kojima imate i onih koji se samo predstavljaju da su Srbi o tu su zbog fotelje i rade samo kako im narede stranke iz FBiH. Sve dok Klub Srba u Domu naroda PFBiH ne bude popunjen sa svim delegatima, koje kandiduju stranke sa sedištem u RS, teško je očekivati da se možemo boriti za bolji položaj Srba kroz Parlament FBiH - ističe Marčeta.

POKRENUTA INICIJATIVA

DELEGAT u Domu naroda Parlamenta FBiH Igor Stojanović zatražio je 4. oktobra da bude konstituisan Klub Srba i izabran njihov predsednik kako bi ravnopravno učestvovali u radu ovog tela, ali je ta inicijativa propala.