I FOTOGRAF I POLjOPRIVREDNIK: Milena Erceg pravi mleko i uzgaja kaktuse

B. GRGIĆ

07. 10. 2019. u 11:53

И ФОТОГРАФ И ПОЉОПРИВРЕДНИК: Милена Ерцег прави млеко и узгаја кактусе

Ispred svojih kaktusa, Foto B.G.

Milena Erceg, fotograf, aktivna i na porodičnoj farmi kod Gradiške

MILENA Erceg, iz Brestovčine, kod Gradiške, u poslednje vreme osim što niže uspehe u svetu fotografije, veoma je aktivna i na porodičnoj farmi muznih krava.

Farma od 37 mlečnih grla, petočlana porodica i čak 350 dunuma zemljišta koje obrađuju, nisu sprečili Milenu da svojim "nikonom" skoro svakodnevno posećuje reku Savu, Lijevče polje ili Potkozarje i pravi fotografije koje su nagrađivane širom planete. Pobrala je mnogobrojne nagrade od Indije, Ukrajine, Estonije i Gruzije do Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Beležila je sjajne rezultate i u Maroku, Kini, Rusiji, Italiji, Izraelu, Francuskoj i drugim državama sveta. Članica je Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka, Asocijacije za umetničku fotografiju BiH, i Foto Saveza Srbije.

- Fotografija je za mene pisanje svetla, zaustavljanje jednog trenutka u životu, izražavanje emocijama umesto rečima, nešto kao izduvni ventil. Fotografišem sve motive, prirodu, pejzaže, portrete i noćne fotografije. Nisam opredeljena ni za jedan žanr - rekla je Milena Erceg, fotografkinja koja je ove i minulih godina priredila nekoliko zajedničkih izložbi, pobrala nagrade visokog nivoa i napredovala na hijerarhijskoj listi fotografa.

Pročitajte još - Dodik: Nije realno formiranje vlasti do kraja meseca

Porodična farma Gorana i Milene Erceg, smeštena je u zaseoku Ercezi u Brestovčini, kod Gradiške. Suprug Goran bavi se ponajviše ratarskom proizvodnjom, a u farmi joj pomažu dvojica sinova. Proizvodnju mleka počeli su 2002. godine, kada su mlekari dnevno predavali 20 litara mleka. Sada su tu proizvodnju podigli na 400 litara, odnosno 130.000 litara godišnje.

- Sve smo ovo postigli od prodaje mleka. Napravili smo novu kuću u koju je uloženo preko 60.000 evra. Napravili smo i štalu i druge objekte, kupili mehanizaciju. Obrađujemo 35 hektara zemljišta - kaže ova sjajna mlada žena.

JOŠ JEDAN HOBI

I JOŠ jedna velika ljubav vezuje se za Milenu. Nakon kućnih poslova i obaveza u farmi, dovoljno vremena posvećuje i velikoj kolekciji kaktusa. Pedesetak prelepih primeraka ovog bodljikavog ukrasnog bilja zasada je na počasnom mestu, u srcu dvorišta.

Poznata farmerka i umetnički fotograf, koja svakodnevno podiže letvicu i u fotografisanju i u proizvodnji kvalitetnog mleka, razmišlja da svoju kolekciju kaktusa prebaci u prostoriju gde će prezimiti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije