PREMINUO NAJPOZNATIJI POLICIJSKI PAS TRAGAČ: Otkrio trojicu silovatelja i više kriminalaca

O. MATAVULj

04. 10. 2019. u 08:30

ПРЕМИНУО НАЈПОЗНАТИЈИ ПОЛИЦИЈСКИ ПАС ТРАГАЧ: Открио тројицу силоватеља и више криминалаца

Kim sa vodičem Ljubišom Lazićem foto MUP RS

Dobojska žandarmerija je zavijena u crno zbog smrti službenog psa

JEDINICA dobojske Žandarmerije zavijena je u crno zbog smrti "inspektora Kima", službenog policijskog psa tragača poznatog po otkrivanju silovatelja i drugih teških krivičnih dela.

Ovaj nemački ovčar, koji je otkrio više kriminalaca i od pojedinih policajaca, preminuo je sredu u desetoj godini. Kimova smrt rasplakala je i potresla ne samo Žandarmeriju, već celu PU Doboj. Sve je najteže podneo njegov dugogodišnji vodič Ljubiša Lazić, koji je dobio slobodne dane kako bi pokušao da preboli gubitak prijatelja, od koga se nije razdvajao punih devet godina. Uz njega je proveo i poslednje sate grčevito se boreći da mu spase život.

- Videvši da je Kim onemoćao, Lazić ga je doslovno u naručju odneo veterinaru. Primio je infuziju, sve je pokušano kako bi ga spasli, ali je nažalost preminuo - pričaju pripadnici Žandarmerije.

Uz vodiča Lazića, Kim je u svom radu imao zavidne rezultate, zbog čega su o njemu izveštavali gotovo svi mediji u BiH.

Pročitajte još - Španija: Policijski pas Pančo dresiran da vrši reanimaciju (VIDEO)

U jednoj akciji na području Modriče je prateći trag krvi, punih 10 kilometara, pronašao razbojnika koji je bio ranjen. Ne samo da je pomogao u hapšenju, već je omogućio i da se razbojniku na licu mesta ukaže neophodna lekarska pomoć čime mu je spasao život. Za tu akciju MUP RS je zvanično pohvalio Kima i vodiče, koji su pozvani i na prijem kod ministra.

Kim je najzaslužniji i za otkrivanje trojice silovatelja. Prvog je raskrinkao na području Vukosavlja, otkrivši mobilni telefon kojim se osumnjičeni služio, a na osnovu kojeg je silovatelj identifikovan i uhapšen.

Drugog je otkrio u okolini Modriče i to tako što je u blizini mesta zločina pronašao ključni trag - kaiš. Prateći taj trag Kim je inspektore odveo direktno u kuću silovatelja, koji je potom i uhapšen. Pomogao je i u rasvetljavanju silovanja u okolini Šamca našavši trag do mesta gde je osumnjičeni odbacio gornji deo pidžame od žrtve silovanja.

Među podvizima ovog psa tragača ističe se i pronalazak unesrećenog lovca u okolini Teslića, čiji nestanak bio prijavljen policiji.

Pored otkrivanja i pronalaženje tragova službeni pas Kim učestvovao je u raznim prezentacijama koje je MUP RS organizovao.

VIŠE OD KOLEGA

KIM je rođen 16. jula 2010. godine. Prošao je tromesečnu obuku u Bratuncu i dodeljen dobojskoj Žandarmeriji, odnosno vodiču Ljubiši Laziću koji je s njim radio devet godina.

- S njim je provodio radne dane, ali i vikende, obučavajući ga, hraneći, vodeći u šetnju... Bili su više od kolega, na šta ukazuju ostvareni rezultati. Hvala mu za sve - rekao je Duško Erceg, komandir Jedinice dobojske Žandarmerije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Saša

04.10.2019. 09:21

Žao mi je psa, ali toliki je životni vek pasa. Bio je zaista zaslužan za dosta dobrih rezultata u policiji.

Veljkovic

04.10.2019. 10:42

pokoj mu dusi , kucici su naj verni prijatelji . Koj ima Kuce za prijatelja taj je bogat covek.Treba da mu se oda pocast.

Бекана

04.10.2019. 13:08

@Vlade - На улицу нису дошли сами већ заслугом оних који се зову "људи".Верније животиње од пса нема,а поганијег бића од "човека " такође. Наравно да има много добрих људи,који цене све животе,а не само своје врсте. Док је примитивизма и невасппитања,као и небриге за околину и животиње,биће нам улице пуне ових напуштених душа.

Joker

04.10.2019. 11:36

Ja ih imam od kada znam za sebe,sada ih imam dvoje u paru to su moji drugovi ,kao članovi porodice,mislim da njima ne treba dresura ako su svakodnevno sa vama provode vreme ,samo što ne govore,imao sam utisak ,samo da izgovorim komandu oni to vec izvrše ,gledaju vas pravo u oči.Ko ih nije čuvao ,ne zna pa mu se čini možda smešnim ovo što sam napisao.Saosecam se sa gubitkom svih onih koji su bili prijatelji sa tim Nemačkim Ovčarem.

Siko

04.10.2019. 11:51

Živeo bi pas duže da ga ne vakcinišu. Moj Pas je živeo 16 godina i samo sam ga dva put vakcinisao u životu. Vakcine uskraćuju Život i zdravlje pasa

Jelica

04.10.2019. 13:24

Iako se ne kaže koji je uzrok smrti, moguće da je u pitanju distorzija,tj.uvrtanje želuca. Nemački ovčari žive mnogo duže,vakcine sa tim nemaju veze.