Stolar na poziv stiže trokolicom

O. NIKIČEVIĆ

03. 10. 2019. u 16:15

Столар на позив стиже троколицом

Tomo pruža stolarske usluge Foto O. N.

Tomislav Milošević i u 80. godini pruža stolarske usluge; Sve je manje posla, jer se u kuće i stanove ugrađuje PVC stolarija

SKORO da nema Srpčanina koji ne poznaje vitalnog osamdestogodišnjaka Tomislava Tomu Miloševića, koji na poziv nekog domaćina, sa alatom i trokolicom starom više od 40 godina, stiže da otkloni kvar na stolariji. Blage je naravi, pa mnogi za njega kažu "onaj fini majstor".

- U poslednje vreme sve je manje poziva jer se u kuće i stanove ugrađuje plastična stolarija, što je po meni velika greška, jer nema ništa bolje od prirodnog materijala kao što je drvo - kaže Tomo, i dodaje da je na svojoj kući i dvorišnoj zgradi kompletnu stolariju od drveta uradio svojim rukama i da u prostorijama nema ni vlage, ni plesni po zidovima.

Stolarski zanat izučio je 1956. godine u Banjaluci, nakon čega je posao dobio u fabrici nameštaja "Vrbas", gde je radio 17 godina. Potom dolazi u Srbac gde radi u Zanatskoj zadruzi "Budućnost", a onda u fabrici "Stirokart", odakle sa 34 godine staža odlazi u invalidsku penziju.

PROČITAJTE JOŠ - U BiH mnogo dece čeka na hraniteljske porodice

- Radničke penzije su male, a trebalo je izdržavati petočlanu porodicu, pa sam se odlučio da pružam stolarske usluge po kućama i tako pune 23 godine dopunjujem porodični budžet. Još sam dobrog zdravlja i ovaj povremeni posao radiću sve dok me ljudi traže - kaže Tomo.

U braku je sa suprugom Nadom, sa kojom je stekao sina Miodraga i ćerke Svjetlanu i Silvanu, koja mu je podarila dvoje unučadi.


I DALjE VOZI

OSIM što je najstariji stolar u Srpcu, Tomo spada i među najstarije vozače, jer je vozački ispit položio pre 60 godina za vreme služenja vojnog roka u tadašnjem Titogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije