NAKON što su plate ove godine povećane u obrazovanju, i policiji stigao je i red na zdravstvo. Tako će zaposleni u zdravstvu već na platama koje dobiju u oktobru mesecu osetiti povećanje koje će iznositi u proseku od 50 do 200 maraka! Pre njih policajci su dobili povećanje za oko 100 maraka, kao i zaposleni u obrazovanju sa visokom spremom!

Sva povećanja plata u Srpskoj, a koja stižu zbog mera Vlade RS, imaju za cilj da se prosečna plata u Srpskoj poveća na 1.000 maraka i da to već bude od januara naredne godine, a što i jeste jedan od prioriteta Vlade RS.

- Učiniću sve da do toga dođe. Moj cilj je da se krećemo ka tome i da prosečna plata bude hiljadu maraka. Kada ćemo doći do toga cilja? Videćemo - poruka je premijera Radovana Viškovića.

PROČITAJTE JOŠ - Trivić: Potrebno omogućiti nastavničkom kadru da odradi pripravnički staž

Predstavnici sindikata i ekonomisti kažu za "Novosti" da podržavaju rast prosečne plate u Srpskoj, kao i povećanje u raznim sektorima, ali dodaju da treba povesti računa i o onima koji primaju najnižu platu u Srpskoj ili minimalac od 450 KM, a njih je oko 70.000!

Milenko Granulić, predsednik Sindikata zdravstva RS, kaže da su u ovom sindikatu veoma zadovoljni povećanjem plata i očekuju da se nastavi trend povećanja primanja zaposlenih u tom sektoru.

- Važno je da su pregovori o povećanju plata pokrenuti nakon 11 godina i da je pokazano razumevanje Vlade za situaciju u kojoj se nalaze zdravstveni radnici koji sve više odlaze iz naše zemlje - kaže Granulić.

Prema njegovim rečima, povećanje primanja se može uraditi na nekoliko načina, kako u zdravstvu tako i u svim sektorima Srpske.

Zoran Pavlović,Foto D. Pozderović

Jedan je uvođenje platnih razreda kao što je uradila Slovenija, gde se jasno zna kolika je plata nekog zanimanja i tako za sve bez obzira na to gde radili, pa do uvođenja plaćanja na satnicu - ističe Granulić i dodaje da sve dok u RS radnici rade za 450 KM ne možemo napredovati.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže za "Novosti" da cilj Vlade RS, pored povećanja plata mora biti bolji status radnika u realnom sektoru, gde su danas plate skoro pa duplo manje od proseka od 925 maraka.

- Vlada mora da se fokusira na povećanje plata tamo gde su najmanje, a to je realni sektor. Bez analize isplaćenih plata i mera koje će se primeniti na one sa najnižom platom u RS besmisleno je govoriti o proseku od 1.000 KM i povećanjima primanja za stotinu i više maraka - poručio je Pavlović.


REKORD

PREMA podacima iz Vlade RS, u Srpskoj je ove godine zabeležen rekordan broj zaposlenih i on iznosi 268.926 građana, a što je za oko 40.000 više zaposlenih nego 2012. godine!