PRIJAVA PROTIV DIREKTORKE PREDUZEĆA URBAN: Oštetila Banku Srpske za 147.000 KM

O. MATAVULj - N. ĐURIĆ

30. 09. 2019. u 20:10

ПРИЈАВА ПРОТИВ ДИРЕКТОРКЕ ПРЕДУЗЕЋА УРБАН: Оштетила Банку Српске за 147.000 КМ

Elizabeta Josipović Foto SRNA

Elizabeta Josipović iz Prnjavora tereti se da je od 2017. do 2019. otuđila založnu pokretnu imovinu

POLICIJA je podnela prijavu protiv Elizabete Josipović iz Prnjavora, direktorke firme "Urban", zbog sumnje da je oštetila Banku Srpske za 147.000 maraka.

U izveštaju koji je dostavljen Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci Josipovićevoj se na teret stavlja da je počinila krivično delo nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do deset godina zatvora.

- Prijavljena se sumnjiči da je od jula 2017. do septembra 2019. godine kao odgovorno lice u preduzeću "Urban" otuđila založnu pokretnu imovinu ovog preduzeća, koja je bila garant da će vratiti kredit - navode u PU Banjaluka.

U policiji navode da je Josipovićeva time pribavila protivpravnu imovinsku korist preduzeću "Urban" u iznosu od oko 147.300 KM, za koliko je oštetila banku.

Pročitajte još - Bankarka pravila lažne uplatnice

Protiv Josipovićeve policija je i julu podnela izveštaj Tužilaštvu zbog sumnje da je kao vlasnica i direktorka bivše firme "Skonto-prom" oštetila Banku Srpske za 35.000 KM. Tada joj je na teret stavljeno krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica, jer je banci onemogućila da naplati svoja potraživanja. Naime, Josipovićeva je i tada kod banke podigla kredit koji nije vratila, a na osnovu Ugovora o zalogu kao garancija trebalo je da posluži elektro-agregat. Međutim, kada su nadležni pokušali da naplate potraživanja oduzimanjem agregata, njega nisu pronašli u krugu firme.

Inače, firma "Skonto-prom" važila za jednog od vodećih proizvođača nameštaja, koji je svojevremeno radio i za švedsku "Ikeu2", ali firma već godinama ne radi. U veliku finansijsku krizu "Skonto-prom" je zapao 2011. godine. Vremenom, radnicima su prestali da isplaćuju plate, zbog čega su neki od njih 2013. godine štrajkovali glađu pred zgradom Opštine tražeći da im se isplate svi zaostaci. U to vreme Inspektorat RS firmi je izdao i prekršajni nalog zbog neisplaćivanja plata radnicima. Na kraju većina radnika je 2014. godine završila na ulici.

Pročitajte još - ISTRAGA PROTIV SLUŽBENICE MINISTARSTVA RADA RS: Oštetila budžet za 110.000 km!

BEZ KOMENTARA

U FIRMI "Urban", u kojoj osumnjičena Elizabeta Josipović radi kao direktor, nisu želeli da komentarišu navode iz policijske prijave, dok direktorka nije bila dostupna za komentar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije