IAKO je pominjan kao jedan od kandidata za novog generalnog direktor "Železnica RS", prošlonedeljno imenovanje Slavka Gligorića za vršioca dužnosti u preduzeću od posebnog interesa za RS naišlo je na prilično iznenađenje, prvenstveno u političkim krugovima.

Gligorić je, naime, poslanik u NS RS, ali i predsednik Gradskog odbora Pavićevog DNS, stranke čiji članovi su u Doboju uglavnom prešli u novoformirani Čubrilovićev DNS. U tom cepanju stranke Gligorić je ostao gotovo usamljen od svih viđenijih kadrova u njoj, pa su spekulacije da imenovanjem na tako važnu funkciju Gligorića Marko Pavić želi da spase ogranak svoje stranke u Doboju od potpunog nestanka.

U drugoj verziji, odnosno pozadini imenovanja Gligorića za v. d. generalnog direktora ŽRS su nagomilani problemi koje je iza sebe nakupio dosadašnji v. d. Zoran Ilinčić, a pre njega direktor u dva mandata Dragan Savanović.

O poslednjim problemima unutar sistema pismom su resornom ministarstvu, kako tvrde "Novostima", pisala grupa nezadovoljnih radnika. U pismu, koje je u posedu našeg lista, pisali su o skandalu koji su izazvala trojica članova komisije za sravnjenje reda vožnje za tekuću i 2020. godinu.

- Radi se o korišćenju službenog automobila u privatne svrhe od jednog člana komisije, koji je tražio i izdavanje računa za spavanje u hotelu iako nije u njemu boravio, pa kada je odbijen otišao je iz hotela ne plativši račun ni za druga dva člana komisije. Račun je ipak izmiren, jer su iz hotela zapretili intervencijom policije - navedeno je, između ostalog, u pismu.

Slavko GligorićPROČITAJTE JOŠ - AFERE POTRESAJU ŽELEZNICE RS: Optužnica i bivšem direktoru


Iznet je i niz drugih navodnih afera u ŽRS u skorije vreme, oštećenje službenog automobila jednog od direktora sektora, neudaljavanje sa posla mašinovođe koji je oštetio lokomitivu i druge.

Na ove optužbe iz ŽRS je bilo nemoguće dobiti reakciju, jer se do novog direktora putem njegovog kabineta nije moglo doći. I na telefon Službe za informisanje se nisu javljali ili su bili dostupni.


PROČITAJTE JOŠ - Direktor "Železnice" bez konkursa


NAJAVLjEN RAST PLATA

U ŽRS vlada zbunjenost novim razvojem događaja, a u jedinom obraćanju javnosti novog v. d. generalnog direktora Slavka Gligorića on je ukazao na neophodnost i praktično najavio povećanje plata radnicima.

- Imamo veliki problem sa odlaskom kvalitetne radne snage neophodne za proces odvijanja saobraćaja. Bez povećanja plata teško je održati radnike koji vrede na tržištu i to će biti prvi zadatak koji ću pokušati da uradim - rekao je Gligorić.