Predsedništvo Ujedinjene Srpske donelo je Nacrt deklaracije o nepovredivosti Republike Srpske kao odgovor na antiustavnu, antidemokratsku i antisrpsku programsku deklaraciju SDA, rekao je predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.


On je rekao da se u Nacrtu deklaracije govori o pravima Republike Srpske utemeljenim na povelji UN i evropskoj Povelji o ljudskim pravima, kojima je predviđeno pravo naroda na samoopredeljenje, na društveni, ekonomski i kulturni razvoj.

Ovaj dokument u vidu nacrta, kaže Stevandić, biće upućen koalicionim partnerima kao doprinos zajedničkoj strategiji i pripremama za odgovore na deklaraciju SDA.

Stevandić je rekao da je Predsedništvo Ujedinjene Srpske donelo odluku da podrži zaključke SNSD-a koji govore o zaštiti Republike Srpske i njenim pravima.

On je najavio da će sutra prisustvovati zajedničkom kolegijumu koji je sazvao Denis Zvizdić kao predsjedavajući.

- Naravno, na taj sastanak idem sa zaključcima Predsedništva Ujedinjene Srpske i koalicionog dogovora, jer su stavovi Kluba Srba, Ujedinjene Srpske i SNSD-a potpuno podudarni i usaglašeni - rekao je Stevandić novinarima u Karakaju kod Zvornika nakon sednice Predsedništva stranke.

Stevandić je rekao da će ujedinjena Republika Srpska sa većinskom narodnom voljom pobijediti, jer se vlast na nivou BiH mora formirati po zakonu, Ustavu i po izbornim rezultatima, a ne po ucenama koje su dogovorili Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

On je naveo da blokadu formiranja Saveta ministara drže SDA i DF, koji pokušavaju da ucene izborne pobjednike u Republici Srpskoj.


- Izborni pobednici u Republici Srpskoj nisu zainteresovani da budu u vlasti čija bi cena bila prihvatanje ucena SDA i DF-a - rekao je Stevandić.

PROČITAJTE JOŠ: Neven Stanić generalni sekretar Ujedinjene Srpske


On kaže da, za razliku od SDS-a i PDP-a iz Saveza za promene koji su prihvatili da provode politiku SDA samo da bi bili u vlasti, izborni pobednici u Srpskoj to ne prihvataju.

- Mi vodimo politiku Republike Srpske u veoma neravnopravnoj bici, gde nas stalno klevetaju i lažno optužuju, od UN do lokalnih medija - rekao je Stevandić i ocenio da je politička situacija u BiH iskomplikovana voljom sarajevskog političkog establišmenta.

Stevandić je podsetio da se izborni pobednici u Srpskoj bore da se prvo formira komsija za izbor predsedavajućeg Saveta ministara po Ustavu, zakonima i Poslovniku, a da se potom izabere predsedavajući Saveta ministara.

On je ocenio da bi to omogućilo da se radi normalno u Parlamentarnoj skupštini BiH i da se otkoče mnogi projekti koji su važni za sve građane Republike Srpske i Federacije BiH.


Visoki funkcioner Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić rekao je da je očigledan rast ove stranke, kao i jačanje Gradskog odbora stranke u Zvorniku.

Vasić očekuje da će Ujedinjena Srpska biti druga stranka po rezultatu u Republici Srpskoj na narednim izborima, što je, kako kaže, rezultat rada na terenu.