Sindikat obrazovanja nauke i kulture Republike Srpske zahteva od nadležnih institucija da u narednom periodu, a najkasnije od 1. januara, svim zaposlenim u ovim delatnostima poveća plate najmanje 10 odsto, izjavio je predsednik ovog sindikata Dragan Gnjatić.


Gnjatić je nakon sednice Izvršnog odbora ovog sindikata novinarima rekao da se zahtev odnosi i na izjednačavanje platnih koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima.

- Plata profesora u osnovnoj školi je oko 980 KM, ili nešto više od 1.100 KM, što nije ni blizu u odnosu na one korisnike budžeta koji rade u drugim oblastima. Nastavnik sa višom školom ima oko 950 KM, a imamo i kategoriju nastavnika sa srednjom stručnom spremom, poput nastavnika muzičkog, koji imaju platu 730 KM, a rade iste poslove kao i oni sa visokom spremom, naveo je Gnjatić.


On je rekao i da postoje lica koja rade poslove sekretara i računovođa, koja nemaju visoku spremu, a imaju po 20 godina staža i platu od oko 730 KM, dok rade iste poslove kao i lica sa visokom spremom čija je plata veća od 1.000 KM.

PROČITAJTE JOŠ: Republika Srpska ulazi u reformu obrazovanja „Nova škola za novo doba“ i očekuje podršku Srbije


- To je nedopustivo i zato je na jedan kvalitetan način potrebno pripremiti zakon o platama, a koji bi od 1. januara naredne godine stupio na snagu, dodao je Gnjatić.

Prema njegovim rečima, ako ne budu ispunjeni zahtevi ovog sindikata onda će biti razmotrene sve situacije kako doći do najboljih rešenja u vidu sindikalne borbe, uključujući i one radikalne mere.


Gnjatić je istakao i da je Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Srpske izrazio nezadovoljstvo određene grupacije radnika u prosveti i kulturi kojima su Pravilnikom o normativima i standardima o finansiranju osnovnih škola umanjene plate.

-Pregovaraćemo sa Ministarstvom prosvete i kulture Srpske, videćemo šta oni kažu na to, pa ćemo dalje korake preduzimati shodno datoj situaciji, poručio je Gnjatić.