Norveški grad Bodo izabran je danas u Briselu za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, u konkurenciji gradova izvan EU.

U finale izbora, uz Bodo, ušli su Banja Luka i Mostar.

Današenjem proglašenju EPK za 2024. godinu prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić te članovi Tima za kandidaturu Banje Luke za ovu prestižnu titulu.
Komentarišući ishod glasanja, Radojičić je rekao da je i plasman u finale za Banju Luku veliki uspeh i da je malo ko mogao očekivati, pre samo tri godine, da će se Banja Luka naći u poziciji da se u Briselu bori za ovu laskavu titulu.

"Ovaj put nismo izabrani, a našim prijateljima iz Norveške upućujemo čestitke i želimo mnogo sreće u realizaciji ovog projekta. Hvala svima koji su učestvovali u ovom poslu, hvala timu koji je radio u protekle 2,5 godine, a hvala i našim prijateljima iz Bihaća i Jajca koji su bili naši partneri", rekao je u prvoj izjavi Radojičić.

On je naglasio da je ovih dana bilo fantastično videti koliko se ljudi, potpuno različitih opredeljenja, u Banjoj Luci ujedinilio oko ove ideje. Gradonačelnik je ocenio da je urađen veliki posao u protekle 2,5 godine.

Foto: gradonačelnik Igor Radojičić

"Imali smo veliku podršku i očekivanje ne smo od ljudi iz sveta kulture. Naš projekat je bio odličan, a juče smo imali veoma dobru prezentaciju. Teško je reći šta je presudilo, to je svakako pitanje za komisiju koja je ocenjivala gradove kandidate. Da li je to veći osjećaj sigurnosti u Norveškoj ili BiH, možemo nagađati, ali sam siguran da je ono što smo mi ponudili bilo odlično urađeno. Mnogo je drugih šansi i poslova pred nama i nastavljamo dalje", zaključio je prvi čovjek Banje Luke.

MATOVIĆ: TIM I GRADONAČELNIK DA BUDU PONOSNI NA SVE ŠTO JE URAĐENO

Direktor banjalučkog Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović rekao je da je aplikacija Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. metodološki i konceptualno ispunila najviše moguće standarde, kao i da članovi Tima za kandidaturu zajedno sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem treba da budu ponosni na sve što je urađeno.

"Bez obzira na krajnji ishod, a pogotovo imajući u vidu činjenicu da sam imao priliku delimično da steknem uvid u aplikacije i ostalih gradova kandidata, mislim da je Banjaluka svojim predstavljanjem istinski pokazala i dokazala da ima potencijal da bude Evropska prestonica kulture, što se moglo čuti i iz obrazloženja Evropske komisije", izjavio je Matović Srni.

Foto: Mladen Matović

Matović, koji je istaknuti kompozitor i dirigent hora "Banjalučanke", naglasio je da poseban benefit učešća u ovom projektu predstavlja činjenica da je Banjaluka dobila dugoročnu Strategiju razvoja kulture. - Verujem da će sva ova pozitivna priča u budućnosti biti nastavljena daljima akcentovanjem razvoja kulture i umetnosti Banjaluke, zaključio je Matović.