Zapalio plato na Banj brdu!

O. MATAVULj

24. 09. 2019. u 07:28

Запалио плато на Бањ брду!

Foto Instagram

Banjalučanin Vedran Grahovac uhapšen zbog vandalizma na spomeniku palim Krajišnicima na Banj brdu. Osamnaestogodišnjak ovaj čin podelio na "Instagramu"

VEDRAN Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu, jednom od najprepoznatljivijih simbola Grada Banjaluka.

Grahovac se tereti da je zapaljivom tečnošću posuo, a potom zapalio i oštetio stepenice spomenika. Da glupost nema granice dokazao je i time što je celi "podvig" snimio mobilnim telefonom i snimak okačio na svoj instagram-nalog. Sve je došlo i do policije koja ga je ubrzo identifikovala i uhapsila.


PROČITAJTE JOŠ:
Mladi iz Srbije i Srpske udružili snage u Bijeljini

- Policijski službenici došli su do saznanja da je nepoznata osoba oštetila spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu i istog dana uhapsili V. G. iz Banjaluke - rekla je portparol PU Banjaluka Marija Markanović.

Prema njenim rečima, osumnjičenom se na teret stavlja da je počinio krivično delo prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta, koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja, jer je oštetio plato spomenika. Krivičnim zakonikom RS za to delo je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

- Sa svim je upoznat dežurni tužilac OJT u Banjaluci, koji je naložio da se, nakon kompletiranja i dokumentovanja predmeta dostavi izveštaj protiv osumnjičenog - rekla je Markanovićeva.

Osumnjičeni Grahovac je nakon kriminalističke obrade pušten na slobodu. Čim se u medijima pojavio snimak paljevine, koji je Grahovac objavio na internetu. Na snimku se, oko vatre na spomeniku, vide najmanje četiri mlađe osobe. Motiv paljevine nije poznat, ali po svemu sudeći radi se o čistoj obesti.

Spomenik na Banj brdu / Foto O. Matavulj


Vest o paljevini platoa ispred spomenika šokirala je sve Banjalučane.

- Nije mi jasno zašto to neko radi? Kako uopšte dođe na ideju da posipa benzin i pali vatru na spomeniku kulture? Naprosto ne razumem takav postupak i smatram da odgovorne treba najstrože kazniti - rekao je rekreativac Nikola P.

PROČITAJTE JOŠ: Komić: Anketirano oko 1.400 domaćinstava


PREUVELIČANO

NAKON što je slučaj obelodanjen, Grahovac se oglasio na Instagram storiju pojašnjavajući da mu nije bila namera da ošteti spomenik.

- Meni da je bila namera da zapalim spomenik, od njega ne bi ostao nijedan kamen. Možete otići i uveriti se da su ostali samo fleka i tragovi vatre, koju smo zapalili da snimimo neke kadrove - rekao je Grahovac.

Smatra da su mediji sve preuveličali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije