Nezakonito izgrađena telekomunikaciona mreža?

S. Mišljenović

ponedeljak, 23. 09. 2019. u 06:28

Незаконито изграђена телекомуникационa мрежа?

Foto ATV Postavljanje neophodne mreže

Kako se telekomunikacione firme nelegalno šire u RS. "Trion tel" preuzeo model rada na crno iz FbiH

POJEDINI operateri telekomunikacija u RS grade svoje mreže neviđenom brzinom, preuzimajući trendove "uspešnih" biznis modela operatera iz Federacije BiH. Nažalost, preuzimaju se modeli po kojima se mreža gradi i postavlja nelegalno i zaobilaze svi propisi iz ove oblasti, čime se širi siva zona poslovanja i dovodi u pitanje, kako razvoj ovog tržišta, tako i ostatka privrede u Srpskoj, tvrde, za "Novosti", izvori upoznati sa celom pričom.

Pročitajte još: Ko ne izda račun kupcu biće kažnjen!

Naime, kako tvrde, opšte je već poznata činjenica da su određeni operateri u FBiH svoj model zasnovali na nelegalno izgrađenoj i postavljenoj telekomunikacionoj infrastrukturi, čime su se obogatili i stekli ogromnu konkurentsku prednost u odnosu na operatere koji posluju na zakonit način.

- Notorna činjenica koja ukazuje na eklatantno kršenje zakona i nepoštovanje pravnog sistema RS i poslovanja je primer banjalučkog operatera "Trion tel", koji je očit primer preuzimanja poslovnih modela operatera iz FBiH, a to je kako se obogatiti na brz način, vešto izbegavajući zakone i plaćanje obaveza - ističu naši izvori.

Dalje, kažu, da je ovaj operater postavio svoju mrežu u suprotnosti sa zakonskim propisima i tehničkim standardima u Banjaluci, a što su mu omogućile njegove specijalne veze, bez kojih očigledno ne bi bilo moguće da se ovako ponaša.

- Očigledno je da "Trion tel" nema nameru da plati bilo kakve obaveze za nelegalno postavljenu mrežu, niti razmišlja o mogućim posledicama do kojih može doći - ističu izvori.

Postavlja se i pitanje koliko je zbog ovakvog rada oštećen i budžet institucija RS, a sve zbog neplaćanja taksi, naknada i poreza za izgrađenu infrastrukturu.

- Ovakvo nezakonito delovanje "Trion tela" mora biti u fokusu nadležnih institucije, a koje treba da reaguju brzo i preduzmu sve neophodne korake kako bi ovakvo ponašanje bilo sankcionisano - ističu izvori.

Foto Grad Banjaluka

"Novosti" su kontaktirale sa "Trion telom" kako bi dobile odgovor na pitanja kada su postavili telekomunikacionu mrežu za koju se tvrdi da je nelegalna i ko im je to odobrio i kada. Iako su pitanja upućena i putem mejla na zvaničnu adresu "Trion tela", odgovori nisu stigli. Zanimljivo je da na zvaničnoj stranici "Trion tela" stoje dva broja mobilnih telefona menadžera prodaje, ali kad se pozovu oba broja, na njih se javlja ženski glas koji tvrdi da je pogrešan broj.

Na sajtu postoji i fiksni broj na koji su "Novosti" pozvale, javio se muškarac koji je rekao da će odmah da nas spoji sa upravom, ali uzalud smo čekali jer se niko nije javljao sa druge strane!

SLEDI PRODAJA "TELEMAHU"!

PREMA nezvaničnim informacijama, najavljena je i prodaja "Trion tela", a kao mogući kupac pominje se upravo kompanija, koja je na sumnjiv način došla do položaja vodećeg operatera BiH u poslednjih nekoliko godina - "Telemah". Sve to ukazuje na unapred osmišljen scenario uticajnog i moćnog operatera - "Telemaha" da se na brz način obogate oba operatera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije