TREBINjE će od 11. do 13. oktobra biti domaćin Balkanskog prvenstva u biciklizmu, a pred taj događaj u centru istočne Hercegovine počeli su radovi na izgradnji šetačko-biciklističke staze dužine 15 kilometara, koja će spojiti uži centar grada i naselje Jazinu.

Cela staza dužinom ide uz vodu, nekadašnjom prugom kuda je prolazio "Ćira", najpre uz obalu Trebišnjice u gradu, zatim pored Goričkog jezera i reke Sušice.

- U prvoj fazi biće uređen teren nekadašnje pruge u dužini od oko pet kilometara. Staza počinje u naselju Mokri Dolovi, prolazi kroz tunel u Policama, preko železničkog mosta i prugom uz Goričko jezero do Mičevca. To bi trebalo da bude završeno do sredine oktobra, a u drugoj fazi biće sanirana deonica do izletišta Jazina - rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

PROČITAJTE JOŠ - MOBILNI BROJAČI POSTAVLjENI UZ PUTEVE U SRPSKOJ: Mere brzinu, ali ne pišu kazne


Ideja da Trebinje treba da dobije savremenu i biciklističku stazu pre nekoliko godina potekla je od Planinarskog društva "Vučji zub", čiji su se članovi maksimalno angažovali kako bi se staza najbolje uredila. Upravo ta deonica, kaže Igor Škero, predsednik PD "Vučji zub", odlično je rešenje, jer će Trebinje dobiti živopisnu stazu.

- Nova staza biće veoma atraktivna. Ona prolazi kroz različite predele, prilagođena je svim uzrastima pa je interesantna i kao turistička ruta, jer prolazi pored kulturno-istorijskih znamenitosti - istakao je Škero.

Biciklistička staza, Foto D. Curać

Trebinjski planinari učestvuju u radovima, ali kako bi se oni što kvalitetnije i brže završili angažovani su pripadnici Jedinice civilne zaštite HE na Trebišnjici, Centra za gazdovanje kršom, JU "Ekologija i bezbednost" i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lastva. Pred radnicima je vrlo zahtevan i obiman posao, a do sada je već uređeno područje od Mokrih Dolova, kroz tunel u Policama do Železničkog mosta.

Osim uklanjanja šikare i smeća, biće urađeno i nasipanje delova staze, i očišćeni delovi pruge koji su u ranijem periodu zatrpani nasipom i kamenjem.


STIŽE 200 TAKMIČARA

POLOVINOM oktobra Trebuće će ugostiti najbolje balkanske bicikliste - više od 200 takmičara iz 11 zemalja, u svim uzrasnim kategorijama - od kadeta do seniora. Trku organizuje Biciklistički savez RS, uz podršku Grada Trebinja i Vlade Republike Srpske.