Bratoljub i dalje bez graničnog prelaza!

S. MIŠLjENOVIĆ

subota, 21. 09. 2019. u 09:45

Братољуб и даље без граничног прелаза!

Most "Bratoljub" , Foto Uo BiH

Savet ministara nije usvojio odluku PBiH za završetak važnog projekta na Drini; Trninić: Most već dve godine nije otvoren, jer iz Sarajeva ne žele da odobre sredstva

IZ Saveta ministara BiH još nema "zelenog svetla" za odobravanje sredstva za izgradnju graničnog prelaza na mostu "Bratoljub" između Bratunca i Ljubovije na reci Drini. Radi se o ukupno sedam miliona maraka. Polovina sredstava je već planirana budžetom za ovu godinu, ali pošto nema formiranja novog saziva Saveta ministara BiH, nije usvojen ni budžet za ovu godinu, pa tako nema sredstava ni za ovaj most.

Drugu polovinu sredstava takođe treba da isplati Savet ministara po odluci iz Predsedništva BiH, ali ni ova odluka nije potvrđena na poslednjoj sednici u Sarajevu.

Zbog svih dešavanja oko sklapanja finansijske konstrukcije "Bratoljub" i nakon dve godine ostaje zatvoren i neće biti pušten u rad, a to predstavlja veliku sramotu, kaže za "Novosti" Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

- Zbog svega što se dešava oko formiranja novog Saveta ministara trpi i "Bratoljub", ali i još mnogo projekata iz Republike Srpske - kaže ministar.

PROČITAJTE JOŠ - Dodik donirao 100.000 maraka klubu

On dodaje da je Savet ministara mogao i ranije da je hteo da odobri novac za izgradnju graničnog prelaza na "Bratoljubu" i da se taj most pusti u funkciju, ali očigledno nema volje da se to uradi.

- Veoma sam razočaran potezima iz Saveta ministara oko mosta na Drini i ovo je velika sramota, jer već dve godine ljudi gledaju u most, a on se ne pušta u rad - ističe Trninić.

Foto GlaSSrpske

Iz Uprave za indirekto oporezivanje BiH kažu za "Novosti" da i oni prate šta se dešava u Savetu ministara i dodaju da je UIO uradila sve što je neophodno oko izgradnje prelaza i da se čeka samo zatvaranje finansijske konstrukcije.

- Izvršena je nostrifikacija projektne dokumentacije u BiH, rešeni su svi dokumenti za dobijenje u posed zemljišta gde će se graditi budući prelaz, pribavljene su sve neophodne dozvole za gradnju. Nakon toga stečeni su uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera za gradnju novog graničnog prelaza Bratunac. UIO je taj tender raspisala početkom 2019. Ponude su u UIO dostavljene već u martu ove godine. Međutim, u ovom trenutku Uprava ne može doneti odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, jer nemamo obezbeđena sva finansijska sredstva - pojašnjava za "Novosti" Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

U UIO kažu da ukupna vrednost izgradnje novog graničnog prelaza Bratunac, prema projektnoj dokumentaciji, iznosi 14,5 miliona KM.

- U ovom trenutku UIO ima obezbeđenih 7,5 miliona KM. Dodatnih 3,5 miliona KM bilo je predviđeno u budžetu UIO za 2019. godinu, a Predsedništvo BiH je zatražilo još 3,5 miliona da se odobri za završetak posla, ali odluka nije doneta - poručuju iz UIO BiH.

Neđo Trnini

VAŽAN PROJEKAT

NEDELjKO Mlađenović, načelnik Bratunca, izjavio je da je reč o jednom od najvažnijih projekata za celu regiju.

- Sve mislim da se to pretvara u politiku, da se namerno ovo ne bi uradilo. Ovo je istorijski projekat ne samo za Bratunac i Ljuboviju, već za širu regiju - kaže Mlađenović.


ZA MOST 26 MILIONA

IZGRADNjA "Bratoljuba", mosta koji spaja Srbiju sa Republikom Srpskom, odnosno opštine Ljuboviju i Bratunac, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine. Izgradnja je koštala oko 26 miliona maraka. Most je dužine 227 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Saša

21.09.2019. 23:25

Koga interesuju brojke i slova.Neka narod samo počne masovno prelaziti. Tamo vamo.

Vladimir

22.09.2019. 04:00

Nismo ni svesni cinjenice koliko politika i politicari mogu da nanesu stetu jednoj drzavi...