Mektić: Protiv sam izlaska srpskih članova Saveta ministara BiH

Beta

četvrtak, 19. 09. 2019. u 16:35

Мектић: Против сам изласка српских чланова Савета министара БиХ

Dragan Mektić / Foto V. Dančić

Srpski ministri moraju stalno da budu prisutni u Savetu ministara, jer bi, u protivnom, tamo mogle da se donose odluke bez naše saglasnosti - kaže ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da se protivi izlasku srpskih ministara iz aktuelnog Saveta ministara BiH, na čemu insistira srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Još jednom ponavljam ono što je svima već dobro poznato, a to je da bi u slučaju da srpski ministri napuste rad u Savetu ministara na njihovo mjesto došli zamenici iz HDZ-a. Još u vreme kad je Miroslav Lajčak bio visoki predstavnik nametnut je pravilnik kojim je to regulisano", rekao je Mektić za portal Insajder.


PROČITAJTE JOŠ: Popis srpskih žrtava posao od vitalnog interesa za Srpsku

On je postavio pitanje - šta to SNSD hoće i da li žele da srpski ministri napuste Savet ministara, kako bi na njihova mesta došli zamenici iz HDZ-a.

"Srpski ministri moraju stalno da budu prisutni u Savetu ministara, jer bi, u protivnom, tamo mogle da se donose odluke bez naše saglasnosti. Ko bi, recimo, tada mogao da zaustavi usvajanje i slanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO (ANP), ako ministara iz Republike Srpske nema u Savetu ministara", naglasio je Mektić.

Upitan da li je premijer Republike Srpske Radovana Viškovića, mislio na njega kada je na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine rekao da "zbog jednog čoveka nema dogovora sa SDS-om oko izlaska srpskih predstavnika iz Saveta ministara", Mektić je kazao da ne zna na koga je Višković mislio, ali da je u pravu ako je mislio na njega.

Ministar bezbednosti BiH je još kazao da nema ništa protiv toga da se novi Savet ministara formira što pre i da u njemu budu ministri iz SNSD-a, ali da sigurno neće pristati na to da zbog, kako kaže, gramzivosti SNSD-a za foteljama u Sarajevu sadašnji srpski ministri u tom telu ugroze interese Republike Srpske.

"U SNSD-u jedva čekaju da zasednu u fotelje u Sarajevu i da se dograbe resursa gde veruju da još ima novca. Neka oni formiraju vlast sa SDA i HDZ-om što pre. Niko im u tome ne smeta niti im brani. Međutim, nikad im neću pomoći da to rade nauštrb interesa Republike Srpske", kazao je Mektić.

Skoro godinu dana od održanih opštih izbora u BiH nije formiran novi Savet ministara BiH, a glavni kamen spoticanja je usvajanje ANP-a, na čemu insistira SDA, a tome se oštro protivi SNSD.


PROČITAJTE JOŠ: Dan kad je odbranjen zapad Srpske

U aktuelnom Savetu ministara BiH su tri srpska ministra - Mirko Šarović (SDS), ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Dragan Mektić (SDS), ministar bezbednosti, i Igor Crnadak (PDP), ministar spoljnih poslova BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)