Lopare: Daju stipendije od 50 KM da učenike motivišu za zanate

D. L.

četvrtak, 19. 09. 2019. u 16:05

Лопаре: Дају стипендије од 50 КМ да ученике мотивишу за занате

Foto Ž.Kneževć

Roditelji su potpisali ugovore u ime učenika, koji će dobijati 50 KM mesečno - po 25 KM od opštine i firme "Termolektro oprema" iz Lopara

NAČELNIK opštine Lopare Rado Savić i direktor firme "Termoelektro oprema" Mladen Arsenović potpisali su danas ugovore o stipendiranju 29 učenika koji se u lokalnom Srednjoškolskom centru "Vuk Karadžić" školuju za zanimanje varilac.

Pročitajte još: Firme u stečaju dužne 700 miliona KM

Roditelji su potpisali ugovore u ime učenika, koji će dobijati 50 KM mesečno - po 25 KM od opštine i firme "Termolektro oprema" iz Lopara.

Savić je nakon potpisivanja ugovora istakao da je ovo dobar primer kako sarađuju privreda i lokalna zajednica.

Pročitajte još: Banjaluka će imati „Porodične saradnike“

- Dodela stipendija je odlična inicijativa koja će doprineti interesovanju mladih za metalsku struku, ocenio je Savić i dodao da je smer varilac deficitarno zanimanje i pruža mogućnost brzog zaposlenja.

Arsenović je rekao da je inicijativa koje je potekla iz ove firme prihvaćena od lokalne zajednice.

-Potpisali smo i ugovor o obavljanju stručne prakse koja je plaćena, a za koju je obezbeđena sva potrebna zaštitna oprema, rekao je Arsenović i dodao da svim učenicima koje završe ovaj smer u Loparama garantuju zaposlenje.

Direktor Srednjoškolskog centra "Vuk Karadžić" Mićo Stojšić zahvalio je opštini Lopare i firmi "Termoelektro oprema" za podršku.

-Ovu školsku godinu ukupno je upisalo 205 učenika u četiri struke - gimnazija, ekonomija, elektrotehnička i mašinska. Pojavila se inicijativa da nam se dozvoli upis odelenja varilaca i dobili smo saglasnost, rekao je Stojšić.

Roditelj učenika stipendiste Risto Nešković iz Kozjaka kod Lopara zahvalio je opštini i firmi "Termoelektro oprema", jer će ova stipendija, kako kaže, značiti mnogo.-Još je važnije što će učenici nakon završetka školovanja imati siguran posao, istakao je Nešković.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije