MISIJA OEBS-a u BiH, u saradnji sa MZ Ivanica, Opštinom Ravno i Gradom Trebinje, organizovala je Prvi letnji sajam lokalnog preduzetništva i gastronomske ponude u Ivanici.

Prvi sajam okupio je oko 15 izlagača, uglavnom sa područja te mesne zajednice, kao i jedan manji broj iz Trebinja, Bileće i Nevesinja, a nedaleko od graničnog prelaza između BiH i Hrvatske predstavljeni su domaći proizvodi. Dragan Miskin iz sela Rupni Do na svoj štandu izneo je sve što prizvodi, a iako već ima razrađeno tržište, kaže da su ovakvi sajmovi prilika za uspostavljanje novih kontakata i širenje posla.

- Kod mene je sve domaće jer živim i radim na takvom mestu gde nema nikakve industrije, nema veštačkih đubriva, prskanja. Imam svoj luk, krompir, med, suvo meso, sireve... Zadovoljan sam prodajom, a jedini problem mi je što živim na selu sam i nisam u mogućnosti da izalazim na pijacu. Međutim, imam svoje stalne mušterije koje dolaze na moje imanje i proizvodi stižu i do i Sarajeva, Zagreba, Beograda, pa i šire - istakao je Miskin.

Rade Radovanović stigao je iz Nevesinja jer, kako kaže, svaki sajam treba podržati.

Pročitajte još - Sajam jesenjih ukusa

- Sajmovi su veoma značajni. Ljudi se upoznaju, novi kupci se stiču, prodaja ide bolje, u svakom slučaju treba da se organizuje. Nevesinje nije blizu, ali treba podržati svaki sajam - rekao je Radovanović.

Sajam ima za cilj osnaživanje malih preduzetnika, njihovo povezivanje i jačanje saradnje, te unapređenje turističke ponude regije - kažu u Misiji OEBS-a.

Organizatori se nadaju da će sajam preći u tradiciju, te da će naredne godine imati još veći broj učesnika.