SREDNjOŠKOLCI iz sedam banjalučkih škola koji pohađaju stručne škole, uskoro će dobiti opremu uz pomoć koje će se praksa odvijati na kvalitetniji način, te će i stečena znanja moći biti bliža onome što se traži na tržištu.

Za tu namenu škole će dobiti 200.000 KM iz gradskog budžeta za opremanje kabineta praktične nastave.

Ugovori o korištenju ove vrste podsticaja danas su i zvanično uručeni predstavnicima srednjih škola. Pored sredstva iz gradskog budžeta, u opremanje kabineta biće uključene i zainteresovane kompanije, koje su ovaj program prepoznale kao šansu za dobijanje novog, obučenog kadra.


Pročitajte još: VAUČERE DOBILO 284 UČENIKA: U Modriči vode brigu o višečlanim porodicama


Tokom uručenja ugovora, gradonačelnik Igor Radojičić ukazao je da je ovo već druga godina da se iz gradskog budžeta izdvajaju sredstva za opremanje kabineta za praktičnu nastavu.

To vidimo kao podsticaj privredi za stručno obrazovanje, jer deca izlaze iz škola bez dovoljnog praktičnog znanja – kazao je Radojičić.

Zahvaljući ovom programu, biće opremljeni stručni kabineti sledećih škola: Tehnološke, Elektrotehničke, Poljoprivredne, Ugostiteljske, Tehničke, Građevinske i Škole učenika u privredi.

Direktor Ugostitetljsko – trgovinsko – turističke škole Boris Spasojević, precizirao je da će ove podsticaje iskoristiti za opremanje restorana u okviru škole, koji služi za praktičnu edukaciju učenika.


Pročitajte još: RS: Planiraju besplatno predškolsko


Zanimanja poput kuvara, kulinarskog tehničara ili konobara danas su tražena na tržištu rada i siguran sam da ćemo, zahvaljući ovoj pomoći, biti u prilici da adekvatano obučimo učenike – rekao je Spasojević.

Kako je naglašeno, od izuzetne je važnosti što su u ovaj proces, pored Grada, uključene i brojni privredeni subjekti. U okviru ovog programa, opremanje kabineta ovih škola pomogle su sledeće kompanije: „Kavala“ doo, „Got solušn“, „Elnos“, „Telegrup“, Ekskluziv lindžeri“, „Krajina klas“, „Tropik“, „Rema trejd“, te „VIS“.

Regionalni direktor operacija „Telegrup“ Aleksandar Antonović, naglasio je da su se u ovoj kompaniji kadrovi iz Republike Srpske pokazali odličnim i na regionalnom i internacionalnom tržištu, zbog čega su i odlučili da podrže ovu akciju.

Izuzetno nam je važno da za dobro poslovanje imamo dobre kadrove. Što se nas tiče i našeg poslovanja, potrebno je decu stimulisati da se okrenu tehnološkim strukama koje će biti sve više deficitarne na tržištu rada – rekao je Antonović.